Saxo Bank hrozí stovkám klientom súdom

Dánska Saxo Bank hrozí súdom stovkám českých klientov, ktorí jej prostredníctvom obchodovali na finančných trhoch a požaduje od nich milióny korún.

29.01.2015 17:55
debata (11)

Po nedávnom prudkom raste kurzu švajčiarskeho franku banka zmenila svoje cenníky a doplatiť rozdiel požaduje od klientov. Informoval o tom portál Hromadné žaloby.cz, na ktorý sa postihnutí Česi obrátili so žiadosťou o pomoc. Banka tvrdí, že postupovala podľa svojich obchodných podmienok.

Saxo Bank k zmene cenníka pristúpila po tom, keď pred dvomi týždňami švajčiarska centrálna banka uvoľnila kurz franku, ktorý ihneď prudko posilnil. To spôsobilo na trhu otras a mnoho obchodníkov začalo prichádzať o peniaze.

Pri uvoľnení kurzu franku a jeho rastu sa obchodníkom špekulujúcim na jeho oslabenie spustili po celom svete automatické pokyny k uzavretiu pozícií. Trh sa stal vzhľadom k obrovskému počtu obchodov veľmi málo likvidný.

"Saxo Bank, ktorá mala svojim klientom sprostredkovať obchody, im povedala, že ich obchod bol vykonaný za cenu XY. Následne ale zistila, že za túto cenu nie je schopná menu na trhu nakupovať, môže ju ale nakúpiť len za menej výhodnú cenu. Tak aj urobila. Banka potom vytvorila priemernú cenu a obchodníkom druhý deň povedala, že ich obchody uskutočnené v čase najvyššieho rastu franku budú prepočítané podľa novej ceny, priemeru, ktorý bol však pre klientov nevýhodný, "vysvetlil portál.

„Po oznámení Švajčiarskej centrálnej banky trvalo zhruba 30 minút, než sa na trh vrátila likvidita a bolo možné zobchodovať všetky príkazy. Je to prvýkrát po tridsiatich rokoch, keď som zažil taký cenový skok v niektorej z hlavných mien. Saxo Bank spadá pod európsku reguláciu a pri svojej činnosti sa riadi svojimi obchodnými podmienkami, ktorých záväznosť akceptoval každý klient. Riadila sa nimi aj v prípade diania okolo švajčiarskeho franku,“ povedal finančný riaditeľ Saxo bank Steen Blaafalk.

U klientov Saxo Bank a iných brokerov tak došlo k automatickému uzavretiu pozícií jednotlivých klientov, a to za cenu, aby sa nedostali do mínusu. Prudký rast franku pripravil mnohých obchodníkov o investície aj zisky. To však patrilo k riziku. Nasledujúci deň ale Saxo Bank oznámila, že spätne mení cenu uskutočnených transakcií, a to v neprospech väčšiny klientov. Zaplatenie požadovala do 23. januára 2015, uviedol portál.

„Saxo Bank už oficiálne uviedla, že rast franku jej môže spôsobiť stratu až 107 miliónov dolárov. Tieto peniaze teraz požaduje od svojich klientoch po celom svete, ktorých účty sa dostali do mínusu,“ uviedol ekonóm servera Tomáš Pospíšil.

Pre malých obchodníkov, ktorí investovali iba stovkách tisícov korún a teraz od nich žiadajú častokrát aj milión korún, je súdna obrana veľmi náročná. Ide o zložitú právnu problematiku kapitálových trhov, navyše s medzinárodným prvkom.

„Treba hľadať špecializovaných advokátov a počítať s nemalými výdavkami. Obchodníci sa tak začali rozhliadať po možnosti spoločnej obrany. Preto sa obrátili na server Hromadné žaloby.cz,“ doplnil právnik portálu David Němec.

"Je možné, že teraz budeme čeliť právnym výzvam, ale na prípade sa tým nič nemení. Dúfame však, že k tomu nedôjde a s klientmi aktívne pracujeme na vytvorenie splátkového plánu. Už začiatkom septembra minulého roka sme varovali, že švajčiarsky frank môžu čakať búrky a preto sme našim klientom významne znížili úroveň pákového efektu pri obchodovaní, "reagoval Blaafalk.

Advokát David Fyrbach z Advokátskej kancelárie Feichtiger, Žídek & Fyrbach, ktorý už niektorých z poškodených klientov zastupuje, upozornil, že mnohým českým klientom Saxo Bank banka neposkytla zmluvu o poskytovaní investičných služieb, ani dostatočné poučenie o rizikách spojených s produktmi, ktoré klientom ponúka. Teraz vraj klientom odmieta poskytnúť akékoľvek informácie a podklady pre overenie existencie nárokov a pod hrozbou žalôb u dánskych súdov ich núti k uzavretiu zmieru.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #saxo bank #frank