Nemecko je po rokoch v deflácii

Spotrebiteľské ceny v Nemecku v januári medziročne klesli o 0,3 percenta, krajina sa tak prvýkrát od septembra 2009 dostala do deflácie.

30.01.2015 08:42
debata

Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil spolkový štatistický úrad. Ceny tlačia nadol predovšetkým lacnejšie energie. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny znížili o jedno percento.

Podľa údajov harmonizovaných s metodikou výpočtu Európskej únie sa ceny oproti predchádzajúcemu mesiacu prepadli dokonca o 1,5 percenta. Medziročne vykázali pokles o pol percenta, hoci analytici očakávali zníženie len o dve desatiny percenta.

Nemecko je najväčšou ekonomikou spomedzi krajín platiacich eurom. Eurozóna sa dostala do deflácie už v decembri, keď spotrebiteľské ceny zaznamenali prvý medziročný pokles od októbra 2009.

Európska centrálna banka (ECB) sa minulý týždeň v rámci snahy o podporu hospodárskeho rastu a odvrátenie deflácie rozhodla, že začne nákupy vládnych dlhopisov a napumpuje do ekonomiky eurozóny viac ako bilión eur.

„Hoci za oslabovaním cenových tlakov stojí predovšetkým nízke ceny ropy, sleduje ECB tento vývoj so znepokojením a mala by cítiť, že jej najnovšie rozhodnutie ohlásiť program nákupu dlhopisov bolo oprávnené,“ uviedla analytička Viola Julienová zo spoločnosti Helaba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #deflácia