Plyn prudko zlacnie. Ušetria ľudia už na jar?

Už na jar by domácnosti mohli za plyn platiť podstatne menej ako teraz. Priestor na zlacnenie plynu vytvára nízka cena ropy, od ktorej sa odvíjajú aj nákupné ceny plynu z Ruska.

29.01.2015 20:00 , aktualizované: 30.01.2015 07:00
debata (82)

Národná banka Slovenska predpokladá, že plyn by mohol zlacnieť v apríli asi o sedem percent. Dominantný dodávateľ štátny Slovenský plynárenský priemysel išiel s cenou dole od januára len o jedno percento. Niektorí menší dodávatelia však zlacňovali až o päť percent.

Ak by regulačný úrad prikázal zlacniť plyn dominantnému SPP o sedem percent, dolu s cenou by vzhľadom na konkurenčné prostredie museli ísť opäť aj menší hráči. Keďže plyn je najpoužívanejšie palivo na vykurovanie, pohyb ceny môže ovplyvniť aj ceny iných palív, ako je uhlie či drevo. Prípadné 7-percentné zlacnenie plynu by bolo zároveň najsilnejším v histórii. Doteraz plyn najviac zlacnel v roku 2010 o päť percent, naopak, najväčšie zdraženie bolo v roku 2003 o 44 percent.

zväčšiť
plyn, ceny, graf, dom

Pokles cien o sedem percent by pre priemerný nezateplený rodinný dom s vykurovacou plochou 150 m2 znamenal mesačnú úsporu takmer 8 eur a pokles mesačnej platby pod 120 eur. Národná banka Slovenska má vo vývoji cien jasno. „Po zohľadnení váhy komodity vo výslednej cene plynu pre domácnosti, ako aj regulačného rámca, regulačné obdobie 2012 až 2016, spôsob výpočtu komoditnej zložky ceny plynu pre domácnosti, maximálna miera primeraného zisku, za predpokladu pretrvávania súčasných nízkych cien ropy uvažujeme v našich aktuálnych predpokladoch cenového vývoja s dodatočným znížením cien plynu približne o sedem percent v apríli 2015,“ píše v komentári Branislav Karmažin, analytik centrálnej banky z odboru menovej politiky.

Zlacňovanie plynu môže byť na druhej strane brzdené tým, že ceny plynu sú u nás už teraz výrazne nižšie ako v Česku. Rozdiel je až 20 percent a vznikol tak, že kým v Česku išli ceny v rokoch 2010 a 2011 výrazne hore, u nás bol pohyb podstatne miernejší. SPP navyše už patrí štátu a podnik sa má podľa zámerov vlády dostať do zisku.

Vláda nateraz počíta so zlacňovaním plynu pre domácnosti, ktoré trpia takzvanou energetickou chudobou. Napríklad dvojica dôchodcov dáva často na kúrenie plynom 1 000 eur ročne, čo je pätina z ich príjmov. Ak by dostali 10-percentnú dotáciu, na plyne by ušetrili 100 eur. „Úrad pre reguláciu sieťových odvetví už rozhodol o cenách plynu na rok 2015, od týchto cien sa odvinie aj vládny mechanizmus vratiek na rok 2016. Platí tu záväzok, že súhrnne sa cena plynu pre domácnosti zníži minimálne o desať percent," informovalo ministerstvo hospodárstva.

Nezávislí právnici však tento zámer označili takmer až za protiústavný, keďže vláda ide z verejných zdrojov dotovať len jeden druh kúrenia a navyše je pravdepodobné, že to bude len pre rodinné domy, nie paneláky.

V rukách regulačného úradu je zase plošná zmena cien. Úrad sa zatiaľ nechystá konať. Napríklad vo Veľkej Británii už najväčší dodávateľ plynu British Gas znižuje ceny o päť percent. Reagoval tak na pokles cien ropy a cien plynu na burzách. Cena plynu na spotových trhoch, ktorá z menšej časti ovplyvňuje výslednú cenu aj na Slovensku, pritom poklesla za posledný rok až o dvadsať percent.

„V historickom kontexte to je výraznejší pohyb ceny, ale od minima z júla 2014 je cena ešte ďaleko – to by musel plyn znehodnotiť o ďalších 25 %,“ hovorí analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak, ktorý zároveň konštatuje, že ak by dodávatelia chceli vychádzať z aktuálnych cien plynu na spotových trhoch, mali by ceny znížiť viac.

„Cena plynu by prakticky mohla poklesnúť už teraz, ale plynárenské spoločnosti väčšinou prehodnocujú cenníky pre domácnosti len raz za rok. SPP naposledy vyhlásil zmenu ceny v novembri s účinnosťou od januára,“ dodáva analytik Boris Tomčiak.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví stanovil maximálnu cenu plynu pre domácnosti koncom minulého roka. Dodávatelia mali ísť s cenou dole medziročne minimálne o jedno percento. Pokiaľ dominantný dodávateľ znížil cenu pre domácnosti o 1,14 percenta, niektorí deklarujú, že oproti tomuto dodávateľovi znížili cenu o dve percentá, ostatní išli s cenou dole aj o päť percent, ale takéto zlacnenie platí len pre nových zákazníkov.

Stanovenie maximálnej ceny plynu Úradom pre reguláciu sieťových odvetví pritom vzbudzovalo otázniky už koncom minulého roku.

„Na referenčných burzách ceny plynu klesali. Pri plyne sa preto očakávalo väčšie zlacnenie. Je tu teraz priestor pre obchodníkov, aby súťažili a ponúkli lepšie ceny,“ skonštatoval koncom novembra analytik Energieprevas.sk Jozef Badida. Ani po analýze centrálnej banky o ešte väčšom zlacňovaní však vyjadrenia predstaviteľov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví neubezpečujú o zmene ceny plynu pre domácnosti počas tohto roku.

„Situáciu na medzinárodných trhoch pozorne sledujeme, ak sa súčasný trend dlhodobejšie potvrdí, pristúpime k cenovému konaniu z vlastného podnetu,“ skonštatoval šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík. „Nevylučujem, že to môžeme spraviť aj dnes, aj zajtra,“ dodal.

Šéf úradu však pritom zdôrazňuje, že každý dodávateľ má stále už aj teraz možnosť znížiť svoje ceny podľa svojich možností a obchodnej politiky. Dodávatelia však o ďalších zmenách cenníkov nehovoria.

„Ceny plynu boli na základe rozhodnutia regulátora znížené k 1. januáru 2015. V segmente domácností o cenách plynu rozhoduje regulátor, ktorému SPP poskytuje všetky potrebné podklady,“ skonštatoval hovorca SPP Michal Holeš.

Či budú počas tohto roka ďalej zlacňovať ceny plynu pre domácnosti, sa nevyjadrili ani zástupcovia ČEZ Slovensko, ZSE, ani RWE Slovensko.

Analytik Colosseum Boris Tomčiak predpokladá, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví stanoví ďalší výmer až ku koncu roka. V takom prípade by silné zlacnenie prišlo až vo volebnom roku. „Na jeseň sa SPP a ÚRSO dohodnú o cenách a cena bude zmenená až od 1. 1. 2016," skonštatoval Tomčiak.

„Spotový trh má len pomocnú úlohu pri stanovovaní ceny pre domácnosti. Dôležitejší je dlhodobý odhad rovnovážnej ceny podľa SPP a ÚRSO. Na spotovom trhu sa ceny plynu tvoria na základe momentálneho dopytu a ponuky plynu. Zemný plyn sa tu obchoduje kvôli vykrývaniu krátkodobých nedostatkov a prebytkov,“ dodal.

Na stanovenie maximálnej ceny plynu má dosah aj dlhodobý kontrakt SPP s Gazpromom. Predpokladá sa, že cena plynu v kontrakte je dôsledkom energetickej závislosti Slovenska od Ruska vyššia ako napríklad v niektorých západných ekonomikách.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #ceny plynu