Grécko bude hľadať dohodu, ale dlhy zoškrtať chce

Grécko je pripravené hľadať dohodu s úniou a medzinárodnými veriteľmi, ale nevzdalo sa plánov žiadať zoškrtanie väčšej časti svojho dlhu.

30.01.2015 00:00
Alexis Tsipras, Martin Schulz Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras (vľavo) a šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz sa 29. januára stretli v Aténach.
debata (7)

Šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz vo štvrtok privítal ochotu gréckej vlády rokovať s veriteľmi o snahe Atén zmeniť podmienky medzinárodnej úverovej pomoci.

Schulz vo štvrtok zavítal do gréckej metropoly ako prvý významný predstaviteľ Európskej únie a hovoril s novým gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, ktorý zastupuje radikálnu ľavicovú stranu Syriza. Podľa nemenovaného gréckeho vládneho zdroja citovaného agentúrou AP Tsipras dal však najavo zámer naďalej usilovať o zmazanie veľkej časti gréckeho dlhu, čo bola aj kľúčová časť predvolebnej kampane Syrizy.

Podľa Schulza je Grécko pripravené diskutovať so svojimi európskymi partnermi a hľadať s nimi „riešenia na spoločnom základe“. „Bola tu obava, že Alexis Tsipras pôjde svojou vlastnou cestou, ale to nie je pravda, podporuje diskusiu. Grécko hľadá riešenie na spoločnom základe so svojimi európskymi partnermi,“ citovala Schulza agentúra AFP.

Šéf europarlamentu sa tak po stretnutí s Tsiprasom vraj cíti byť povzbudený. Podľa Schulza si „veľa bodov žiada dodatočné rokovania“. „Videl som, že vláda Alexisa Tsiprasa neuvažuje o tom, že bude konať na vlastnú päsť, ale chce, aby tieto návrhy boli prerokované s partnermi. Myslím si, že to je veľmi dobrá správa,“ dodal Schulz podľa agentúry Reuters.

Grécko sa chce zbaviť väčšiny dlhov

Schulz privítal, že medzi Tsiprasovymi prioritami patrí boj proti daňovým únikom a proti sociálnej nespravodlivosti, ktorá je s daňovými únikmi zviazaná. Tsipras po stretnutí vyhlásil, že jeho vláda je garantom stability a že sa usiluje o vybudovanie nového vzťahu dôvery s Európou.

„Rokujeme so svojimi európskymi partnermi, aby sme našli úplné a vzájomne užitočné riešenie, a to si žiada nejaký čas,“ podotkol Tsipras. „Európa prekoná krízu a vyjde z nej silnejšia s väčšou solidaritou a vzájomnou dôverou,“ dodal.

Nemenovaný vládny úradník podľa AP ale upozornil, že Tsipras Schulzovi povedal, že Grécko trvá na tom, aby mu bola odpustená väčšina dlhov. Tsipras tiež povedal, že si kladie za cieľ dosiahnuť vyrovnaný primárny rozpočet, do ktorého sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhov. Za nereálny označil plán predchádzajúcej vlády dosahovať dokonca primárny prebytok až do roku 2020.

Brusel Grékov testuje

Podľa európskych diplomatov mal Schulz ako prvý bruselský emisár otestovať skutočné zámery gréckej ľavice, ktorá sa dostala k moci výrazným víťazstvom v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách. Jej radikálny program Európu znepokojil.

Schulz s Tsipras rokovali deň pred príchodom šéfa takzvanej Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema. Podľa gréckeho ministerstva financií práve pri príležitosti Dijsselbloemovej návštevy bude začaté celkové vyjednávanie Grécka s jeho partnermi o zmenách podmienok medzinárodnej úverovej pomoci. Dijsselbloem bude v piatok v Aténach predovšetkým rokovať s novým gréckym ministrom financií Janisom Varufakisom.

„Rokovania s našimi partnermi sa začnú touto návštevou, čo povedie k vytvoreniu životaschopnej a komplexnej dohody zameranej na obnovu našej sociálnej ekonomiky,“ uviedlo vo vyhlásení grécke ministerstvo financií. Euroskupina združuje ministrov financií krajín eurozóny, kam patrí aj Grécko.

Doterajšie splácanie obrieho gréckeho dlhu a podmienky záchranného programu EÚ označil Tsipras v predchádzajúcich dňoch za neudržateľné.

Grécky minister financií bude lietať po Európe

Varufakis má podľa Reuters v nedeľu letieť do Londýna, kde sa stretne so svojím britským náprotivkom Georgeom Osbornom a investormi. V pondelok zamieri do Paríža, kde bude rokovať s tamojšími ministrami financií a hospodárstva. V utorok potom navštívi Rím. O návšteve najdôležitejšieho partnera v eurozóne, teda Nemecka, ale žiadna zmienka zatiaľ nepadla. Grécky minister chce svojou cestou získať podporu pre vyjednanie nových podmienok a uzavrieť akési preklenovacie dohody, ktorá by nahradili terajšie zmluvy.

Odpis dlhov sa stretáva s nevôľou

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel vo štvrtok na schôdzi nemeckého parlamentu vyhlásil, že Grécko by svojimi vnútornými politickými debatami nemalo zaťažovať zvyšok Európy. Problémy, s ktorými sa teraz Atény stretávajú, sú podľa neho dôsledkom gréckych neporiadkov, nie vinou zahraničných veriteľov. Krajina by mala zostať v eurozóne, premiér Tsipras ale musí rešpektovať podmienky záchranného programu, povedal Gabriel.

Rovnaký názor má Gabrielov francúzsky kolega Emmanuel Macron. „Žiadne špeciálne úľavy v dôsledku zmenenej politickej situácie neexistujú,“ povedal médiám. „Grécko má voči eurozóne záväzky, ktoré musí dodržať,“ dodal. Štátny bankrot Grécka podľa ministra nehrozí, rokovať o vzniknutej situácii bude Európska komisia a Európska centrálna banka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna