Čína predbehla Spojené štáty, pritiahla najviac investorov

Čína sa vlani stala najvyhľadávanejšou destináciou pre priame zahraničné investície. Predbehla Spojené štáty, ktoré boli dlhodobo svetovou jednotkou. Vyplýva to zo správy, ktorú vo štvrtok zverejnila Konferencia OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD).

30.01.2015 08:49
debata (13)

Spojené štáty, ktoré dlhodobo profitovali z investícií, ktoré sa tradične skladajú prevažne z cezhraničných fúzií a akvizícií a tiež nových firemných projektov, zaznamenali vlani podľa predbežných údajov ich zníženie o dve tretiny na 86 miliárd dolárov.

Z veľkej časti sa tak stalo pre dohodu medzi americkou firmou Verizon Communications a jej britským partnerom Vodafone, ktorá zahŕňala spätný odkup akcií. Ten spôsobil odtok 130 miliárd dolárov v zahraničných investíciách zo Spojených štátov.

Naopak, prílev priamych zahraničných investícií do Číny vlani dosiahol 128 miliárd dolárov.

Podľa riaditeľa investičnej a podnikovej divízie UNCTAD a hlavného autora výročnej správy Jamesa Zhana pôjde zrejme objem priamych zahraničných investícií do USA v tomto roku opäť hore. Vzostup Číny je ale naďalej dynamický, podľa toho, ako sa menia projekty, ktoré investorov lákajú.

Podľa Zhana ide o nárast priamych zahraničných investícií do sektora služieb a spomalenie rastu vo výrobe. Tam rastú investície do oblasti high-tech, zatiaľ čo do oblastí viac závislých na ľudskej práci klesajú.

Okrem toho Čínu zatraktívňuje aj nový návrh zákona o zahraničných investíciách, ktorý naznačuje liberalizačný trend, aj keď niektoré sektory zostanú naďalej mimo dosahu zahraničných investorov. V liberalizácii tak Čína nasleduje USA a Európu.

Celosvetovo klesol vlani tok priamych zahraničných investícií o osem percent na 1,28 bilióna dolárov, čo je druhá najnižšia úroveň od začiatku finančnej krízy. Nemožno očakávať, že by sa to v najbližšej dobe malo zmeniť.

Investorov môže odrádzať krehká svetová ekonomika, váhavý spotrebiteľský dopyt, nestálosť mien a tiež geopolitická nestabilita.

V roku 2014 zaznamenalo mnoho ekonomík nárast – vrátane Európskej únie, ktorá prilákala 267 miliárd dolárov, čo je 13-percentný nárast oproti roku 2013, a India s 26-percentným nárastom na 35 miliárd dolárov.

Bezpečnostné obavy prispeli k spomaleniu na Blízkom východe a v severnej Afrike, zatiaľ čo nižšie ceny komodít pomohli znížiť priame zahraničné investície do Latinskej Ameriky o 19 percent, teda na 153 miliárd dolárov.

Investície do Ruska klesli na zhruba 19 miliárd dolárov, čo je pokles o 70 percent v porovnaní s rokom 2013, kedy boli investície posilnené jedinou veľkou ropnou dohodou.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Čína #USA