Gréci odmietli plniť podmienky pomoci, žiadajú novú dohodu

Grécka vláda v piatok pri stretnutí s vysokým predstaviteľom eurozóny Jeroenom Dijsselbloemom potvrdila, že odmieta plniť podmienky medzinárodnej záchrannej pomoci a vyzvala uzavrieť novú dohodu.

30.01.2015 16:15 , aktualizované: 18:33
Varoufakis. Dijsselbloem Foto: ,
Grécky minister financií Janis Varufakis (vpravo) víta šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema počas jeho návštevy v Aténach.
debata (130)

Dijsselbloem odmietol revíziu gréckych dlhov a varoval pred jednostrannými krokmi, ktoré podľa neho nevedú k pokroku.

Šéf takzvanej Euroskupiny Dijsselbloem si v piatok pri návšteve Atén podľa miestnych médií vypočul od gréckych predstaviteľov pomerne ostré slová. Premiér Alexis Tsipras mu povedal, že krajina plní posledné štyri roky neúspešný program, ktorý definitívne odmietol grécky ľud vo voľbách.

Aj grécky minister financií Janis Varufakis potvrdil, že krajina odmieta predĺženie medzinárodného záchranného programu, ktorý vyprší 28. februára, aby v rámci rovnakých podmienok dostala ešte zvyšných sedem miliárd eur.

Minister zdôraznil, že Atény nebudú už rokovať s trojicou inšpektorov zastupujúcich medzinárodných veriteľov, teda Európskou úniou, Európskou centrálnou bankou a Medzinárodným menovým fondom. Podľa názoru predstaviteľov eurozóny sa Grécko bez ďalších zahraničných peňazí nezaobíde.

Dijsselbloem na spoločnej tlačovej konferencii s Varufakisem upozornil, že teraz zostáva rozhodnúť, čo bude ďalej, až sa program pomoci vo februári skončí. Európski partneri budú o vzniknutej situácii v najbližších týždňoch diskutovať.

Varufakis oznámil, že Atény majú v pláne uskutočniť reformy, ktoré im zabezpečia konkurencieschop­nejšie hospodárstvo a dodržiavanie vyrovnaných rozpočtov. Grécko vraj ale odmieta súhlasiť so „samoživenou krízou deflácie a neprekonateľných dlhov“.

Dijsselbloem oponoval tým, že nová grécka vláda by mala dodržiavať podmienky existujúcej dohody medzi Gréckom a eurozónou. Upozornil, že do Grécka môže ďalej smerovať podpora od Európy, pokiaľ bude Grécko ďalej plniť svoje povinnosti. Zároveň dodal, že Grécko si malo najskôr ujasniť svoj postoj, než sa rozhodlo „smerovať vpred s eurozónou“.

„Grécko muselo pretrpieť tvrdé opatrenia potrebné na pokrok, aby o tento pokrok neprišlo a udržalo kurz,“ poznamenal aj zástupca eurozóny.

Otázku gréckych novinárov týkajúcu sa možnosti usporiadania špeciálnej konferencie o reštruktura­lizácii gréckych dlhov odbil Dijsselbloem poznámkou, že tá predsa už dávnou existuje a volá sa Euroskupina. Euroskupina združuje ministrov financií krajín platiacich eurom, teda aj Grécka.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna