Európske akcie zažili najlepší mesiac za tri roky

Západoeurópske akcie v piatok síce klesli, za celý mesiac však zaznamenali najlepší výsledok za viac ako tri roky.

31.01.2015 07:52
debata (1)

Trhy podporili očakávania, že kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) oživí hospodársky rast eurozóny a firemné zisky porastú, napísala agentúra Reuters. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 sa v januári zvýšil o 7,1 percenta, čo je najväčší nárast od októbra 2011.

Výkonnosť európskych akcií tak predčila americkú Wall Street. Za celý mesiac index Dow Jones odpísal 3,6 percenta a S&P stratil 3,1 percenta, čo je pre oboch z nich najväčší mesačný pokles za posledný rok. Širší index amerických akcií S&P 500 stratil od začiatku roka približne 2,2 percenta.

Manažéri globálnych fondov začali vo väčšej miere investovať do európskych akcií. Stavajú na program kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý pred týždňom ohlásila Európska centrálna banka, a na to, že slabšie euro a lacnejšie energie zvýšia podnikové marže. Od začiatku roka prilákali európske akcie investície v objeme 7,2 miliardy dolárov. Analytici spoločnosti Morgan Stanley prvýkrát po troch rokoch zlepšili svoju prognózu ziskov európskych firiem a očakávajú lepšiu kondíciu európskej ekonomiky.

Pokiaľ ide o piatkový obchodný deň, index FTSEurofirst 300 ho zakončil na 1465,04 bodu so stratou 0,6 percenta. Klesli aj britské, francúzske a nemecké akciové trhy.

„Je to malá pauza pred víkendom, žiadny skutočný tlak na predaj tu ale nie je,“ povedal podľa Reuters obchodník spoločnosti Saxo Andrea Tueni. Investori sú podľa neho len opatrní a nezabúdajú na potenciálne negatívne faktory ako Rusko alebo Grécko, takže vraj bolo lákavé vybrať si zisky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #eurozóna