AP: Medzi Gréckom a jeho veriteľmi vypukol otvorený konflikt

Medzi Grékmi a ich európskymi veriteľmi v piatok vypukol otvorený konflikt, keď Nemecko úplne odmietlo návrhy ťažko zadlženej krajiny na odpustenie časti dlhov a varovalo, že sa nenechá Aténami vydierať.

30.01.2015 22:00
Dijsselbloem, Varufakis Foto: ,
V gréckych Aténach sa v piatok 30. 1. 2015 stetol grécky minister financií Janis Varufakis s Jeroenom Dijsselbloemom, šéfom Euroskupiny, ktorá združuje štáty platiace eurom.
debata (133)

Napísala to agentúra AP, podľa ktorej ale nová grécka ľavicová vláda trvá na plnení predvolebných sľubov, ktoré okrem zmazania dlhov tiež zahŕňali zrušenie bolestných škrtov požadovaných výmenou za medzinárodnú úverovú pomoc.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble varoval Atény, aby nehnali veci v rámci svojej vyjednávacej taktiky na ostrie noža. Upozornil, že dohodnuté pravidlá sa musia dodržiavať a že dôvera a spoľahlivosť sú základným predpokladom pre to, aby Grécko ťažilo z ďalších solidárnych krokov, upozornila agentúra DPA.

„Nedá sa s nami o to sporiť a hlavne nie je ľahké nás vydierať,“ upozornil Schäuble.

„Diskusia o orezaní dlhov alebo o dlhovej konferencii je odtrhnutá od reality,“ doplnil svojho šéfa hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Jäger.

„Sú tu jasné pravidlá a my máme zákonné dohovory o podmienkach poskytovania európskej úverovej pomoci. Keď Grécko tieto podmienky neprijme, potom si musí hľadať zdroje na kapitálovom trhu,“ varoval hovorca nemeckých vládnych konzervatívcov pre otázky rozpočtu Norbert Barthle v rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka Handelsblatt.

Svoj postoj k požiadavkám novej gréckej vlády zlaďovali kancelárka Angela Merkelová s francúzskym prezidentom Hollandom na neformálnej schôdzke v Štrasburgu. Oboch politikov pozval predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Nečaká sa, že by účastníci stretnutia o výsledkoch rokovaní hovorili s novinármi.

Aj portugalský premiér Pedro Passos Coelho sa v piatok postavil proti myšlienke usporiadať európsku konferenciu, na ktorej by sa opätovne prerokoval grécky dlh. „Nepodporíme žiadnu konferenciu, ktorá by bola navrhnutá pre zrušenie alebo reštrukturalizáciu dlhu. Bolo by to proti záujmom Portugalska a Portugalcov,“ podotkol.

Hovorca amerického prezidenta Baracka Obamu v piatok uviedol, že USA budú naďalej úzko spolupracovať s novou gréckou vládou a ďalšími európskymi štátmi na hľadaní riešení vzájomných sporov, ktoré by pomohlo zlepšiť vývoj gréckeho hospodárstva.

Naopak, zníženie gréckeho dlhu v rukách verejných veriteľov o polovicu v piatok podľa agentúry AFP odporučil vysoký predstaviteľ banky Lazard, ktorá do roku 2012 poskytovala vláde v Aténach poradenstvo v tejto veci. „Táto reštrukturalizácia je absolútne nevyhnutná,“ povedal podľa AFP viceprezident francúzskoamerickej banky Lazard pre Európu Matthieu Pigasse.

Pripomenul, že v roku 2012 bol reštrukturalizovaný iba dlh držaný súkromnými veriteľmi, a nie ten, ktorý má krajina u Európskej únie a MMF. Vo verejných rukách je podľa neho zhruba 75 percent gréckeho dlhu, ktorý teraz dosahuje zhruba 320 miliárd eur. Keby sa verejný dlh znížil o polovicu, umožnilo by to dostať sa na „prijateľný“ podiel dlhu k výkonu gréckej ekonomiky, teda na zhruba 100 až 120 percent HDP oproti súčasným 170 percentám HDP, citovala bankára AFP.

Rozpočtová kancelária gréckeho parlamentu, ktorá vydáva štvrťročné odporúčania zákonodarcom, v piatok varovala, že krajine hrozí, že nebude môcť plniť svoje dlhové záväzky, pokiaľ sa čoskoro nedohodne s veriteľmi. Budúca splátka dlhov sa musí uskutočniť v marci.

Akcie na aténskej burze cenných papierov zaznamenali v piatok stratu 1,6 percenta a uzavreli tak celkovú stratu za tento týždeň na 13 percentách. Úroková sadzba u trojročných dlhopisov vyletela na 19,3 percenta.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euro #eurozóna