K líre namiesto eura by sa vrátilo už 40 percent Talianov

Stále viac Talianov je nespokojných so spoločnou európskou menou. Zhruba 40 percent obyvateľov sa teraz domnieva, že krajina by euro mala opustiť a mala by sa vrátiť k líre.

31.01.2015 10:39
debata

Ukázali to výsledky prieskumu výskumného centra Eurispes. Pred rokom sa v rovnakom prieskume pre návrat líry vyslovilo 25,7 percenta opýtaných. Taliansko, ktoré má tretiu najväčšiu ekonomiku v eurozóne, sa potýka s dlhotrvajúcou recesiou.

Prudký nárast ľudí, ktorí už nechcú euro, je pre túto krajinu prekvapivý. Taliani boli doteraz tradične silne proeurópsky založení a únijné inštitúcie sa u nich tešili väčšej dôvere ako vlastné úrady.

„Už vlani sme poukázali na skutočnosť, že Taliani aj napriek nedôvere k našim inštitúciám naďalej podporujú euro,“ povedal podľa agentúry Reuters šéf strediska Eurispes Gian Maria Fara. Za silnejúcim postojom proti spoločnej európskej mene podľa neho stojí dlhodobo neutešený stav domácej ekonomiky. „Počet ľudí žijúcich v chudobe sa zvyšuje. Zlé ekonomické očakávania dosiahli znepokojujúce hodnoty,“ uviedol.

V eurozóne opäť rastie nervozita pre Grécko, ktoré si po rokoch šetrenia a hospodárskej recesie v nedeľu zvolilo vládu, ktorá chce pre krajinu vyjednať nové podmienky medzinárodnej finančnej pomoci. O tú Grécko požiadalo v minulých rokoch, keď stálo na pokraji bankrotu. Grécka kríza vtedy ohrozovala aj Taliansku.

Terajší taliansky premiér Matteo Renzo znížil dane ľuďom s nízkymi príjmami a tlačí na Európsku úniu, aby robila viac pre podporu hospodárskeho rastu. Talianske reformy ale postupujú len pomaly.

Euro má hlasných kritikov v niekoľkých talianskych opozičných stranách. Proti spoločnej európskej mene sa vyjadruje napríklad populistické Hnutie piatich hviezd alebo Liga severu, ktorá presadzuje oddelenie severu Talianska od juhu a za posledný rok výrazne získala na popularite.

Talianska ekonomika nerástla v žiadnom štvrťroku od polovice roka 2011. Nezames­tnanosť sa pohybuje neďaleko historicky najvyšších hodnôt. Piatkové dáta ale ukázali, že v decembri jej miera nečakane klesla pod 13 percent. V celej eurozóne bola nezamestnanosť v decembri na úrovni 11,4 percenta.

Slabá talianska ekonomika môže za pokračujúci rast počtu ľudí, ktorí chcú odísť pracovať do zahraničia. Podľa dnešných údajov o emigrácii uvažuje 45,4 percenta Talianov a Talianiek. Pred tromi rokmi, kedy sa Eurispes pýtal naposledy, to bolo necelých 41 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #euro #eurozóna