Pribudne vo vlakoch tretina pracujúcich?

Ľudia využívajúci na cestu do zamestnania vlakovú dopravu budú mať od 1. februára zľavu vo výške 50 percent z obyčajného cestovného. Zatiaľ je pri jednosmernom týždenníku zľava 30 percent, pri obojsmernom 35 percent. Pri jednosmernom mesačníku 40 percent a pri obojsmernom 45 percent.

31.01.2015 19:00
debata (7)

Zvýšenie zľavy na 50 percent by malo štátnu kasu vyjsť na 1,35 milióna eur ročne. Vláda očakáva, že výpadok by mal byť vykompenzovaný zvýšeným záujmom pracujúcich o cestovanie železnicou.

V súčasnosti z celkového počtu cestujúcich na železnici tvoria majitelia týždenníkov a mesačníkov asi 11 percent, čo predstavuje ročne asi 5 miliónov cestujúcich. Ak má byť zvýšená dotácia vykompenzovaná, počet záujemcov o týždenníky a mesačníky by musel podľa prepočtov Pravdy vzrásť asi o tretinu.

Vláda už od 17. novembra minulého roka zaviedla bezplatné vlaky pre študentov a dôchodcov. Počet lístkov denne vystavených pre dôchodcov sa následne zdvojnásobil a v prípade študentov sa zvýšil o polovicu.

Bezplatné cestovanie má štátnu kasu vyjsť na 13 miliónov eur. Vláda už naznačila, že od budúceho roka ešte podporu prehĺbi, očakáva sa, že pracujúci budú možno cestovať do práce úplne zadarmo. Zatiaľ kabinet potvrdil 50–percentnú zľavu.

„Chceme, aby aj ľudia, ktorí cestujú za prácou a platia za cestovné, ušetrili pár eur,“ povedal podľa agentúry SITA premiér Robert Fico. „Ide o najekologickejšiu formu prepravy cestujúcich a zároveň je to oveľa bezpečnejšia forma prepravy ako po cestách akoukoľvek formou,“ tvrdí minister dopravy Ján Počiatek.

Traťové predplatné cestovné lístky na zľavnenú prepravu na vzdialenosť do 210 km neplatia na tratiach Tatranskej elektrickej železnice a Ozubnicovej železnice. Vo vlakoch jazdiacich mimo zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme sa uznajú za osobitných podmienok. Vo vlakoch kategórie EC (EuroCity) sa tieto lístky uznajú bez potreby zakúpenia príplatku. Vo vlakoch kategórie SC (SuperCity) je potrebné si zakúpiť príplatok, keďže ide o povinne miestenkové vlaky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #bezplatné vlaky