Grécky minister financií sa vydal na cesty, Merkelovú obíde

Cesta gréckeho ministra financií Janisa Varufakisa po Európe sa začína vo Francúzsku. Pôjde aj do Londýna a Ríma. Do Berlína sa nechystá.

01.02.2015 09:00
Janis Varufakis Foto: ,
Janis Varufakis
debata (16)

Francúzsky minister financií Michel Sapin sa v nedeľu v Paríži o 17. 00 h stretne s novým gréckym ministrom Janisom Varufakisom. Grécka vláda si želá vyrokovať nové zníženie obrieho gréckeho dlhu.

Grécko je od roku 2010 závislé na medzinárodnej finančnej pomoci, o ktorú požiadalo, keď stálo na pokraji bankrotu. Krajina je zaťažená dlhom dosahujúcim asi 175 percent hrubého domáceho produktu.

Výmenou za úverovú pomoc musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov. Vlani sa však grécka ekonomika z recesie vymanila.

Nová grécka ľavicová vláda tento týždeň oznámila, že nemieni pokračovať v terajšej forme medzinárodného záchranného programu.

Varufakis chce v nasledujúcich dňoch za novú politiku gréckej vlády lobovať aj v Londýne a v Ríme. Program cesty nezahŕňa Nemecko, ktoré s požadovaným zmazaním gréckeho dlhu ostro nesúhlasí. Po stretnutí s francúzskym ministrom financií v nedeľu však uviedol, že plánuje hovoriť s nemeckým ministrom financií.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov