Agentúra S&P potvrdila slovenské ratingy, môžu sa ešte zlepšiť

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A.

01.02.2015 09:32
debata (5)

Zároveň potvrdila krátkodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A-1. Výhľad ratingov je stabilný. V prípade priaznivého vývoja podľa S&P existuje pravdepodobnosť jedna ku trom, že v najbližších 18 mesiacoch pristúpi k zlepšeniu ratingov Slovenskej republiky.

V prospech stabilného výhľadu ratingov Slovenskej republiky (SR) podľa agentúry hovorí nízka zadlženosť a silný hospodársky rast, pričom k zníženiu rozpočtového deficitu pravdepodobne prispeje upevňujúci sa domáci dopyt. Na druhej strane v ekonomike pretrvávajú štrukturálne problémy vrátane vysokej nezamestnanosti mladých a veľkých regionálnych rozdielov.

Minister financií Peter Kažimír túto správu označil za dôležitú pre Slovensko. „Zároveň uisťuje v tom, že sme na správnej ceste. Tohtoročný rozpočet je jedným z najvyrovnanejších v histórii a vytvára všetky predpoklady na dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ vyhlásil Kažimír. Ako dodal, Slovensko má v súčasnosti deviaty najlepší rating spomedzi 19 krajín používajúcich euro, deficit pod tromi percentami a dlh komfortne pod 60 percentami hrubého domáceho produktu. „To nás radí právom medzi premiantov v rámci celej Európskej únie,“ uzavrel Kažimír.

Pozitívny výhľad ratingu podľa ministerstva financií znamená pravdepodobnosť jedna ku trom, že by sa rating Slovenska mohol zvýšiť v najbližších 18 mesiacoch. Udiať by sa tak mohlo za predpokladu, že fiškálna konsolidácia bude viesť k rýchlejšiemu než očakávanému poklesu potreby refinancovať sa alebo k nižším nákladom na obsluhu štátneho dlhu. Rovnako by ratingu mohlo pomôcť zlepšenie kvality externých štatistík, dodal rezort financií.

Hospodársky rast Slovenska by mal v rokoch 2015 až 2018 dosiahnuť v priemere takmer 3 % ročne. S&P prognózuje, že rozpočtový deficit SR sa aj v roku 2015 udrží pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2018 môže klesnúť na 2 % HDP.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko