Vláda ukázala, ako by regulovala dôchodky z II. piliera

Nízke dôchodky z druhého piliera prinesú nielen otvorenie celého systému, ale aj prísnejšiu reguláciu súkromných poisťovní, ktoré ich vyplácajú. Inštitút finančnej politiky patriaci pod ministerstvo financií navrhuje prikázať poisťovniam zverejniť výšku garantovaného výnosu a spôsob výpočtu súkromných penzií.

01.02.2015 15:00
II. pilier, Sociálna poisťovňa, dôchodok Foto: ,
Druhý pilier bol naposledy otvorený v januári 2013, najbližšie otvorenie má prísť 15. marca tohto roka.
debata (3)

K úmrtnostným tabuľkám, ktoré by dali definitívnu odpoveď na to, či poisťovne majú, alebo nemajú 30–percentné marže pri vyplácaní súkromných dôchodkov, sa totiž nedostali ani poslanci počas prieskumu v Národnej banke Slovenka.

Treťou zmenou má byť možnosť kúpenia doživotného dôchodku nie hneď po odchode do penzie, ale až dosiahnutí neskoršieho veku, najneskôr do 70 až 75 rokov. Sporiteľ by si zatiaľ mohol čerpať peniaze zo svojho súkromného účtu v dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Či by šlo len o úroky z istiny, alebo aj o časť nasporenej sumy, nie je jasné. Tiež nie je jasné, či by takto kombinovaná penzia z prvého a druhého piliera nebola v prvých rokoch oproti štátnemu dôchodku ešte nižšia, ako je to teraz. Nasporená suma by zase celá zostala predmetom dedenia.

Štátu ide aj o lepšiu prehľadnosť. „Bez zverejnenia garantovaného výnosu sú jednotlivé ponuky neporovnateľné. Dôchodca nevie posúdiť, ktorá ponuka je preňho výhodnejšia, keďže mu raz ročne bude vyplatených 90 % z výnosu nad toto garantované zhodnotenie. Táto informácia by mala byť súčasťou každého ponukového listu,“ povedal Martin Filko, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

Lepšia prehľadnosť by mala vyzerať takto: Človek zarábajúci posledných desať rokov priemernú mzdu môže mať pred odchodom do penzie na svojom súkromnom účte 7 360 eur. Tieto peniaze bude súkromná poisťovňa po zakúpení doživotného dôchodku aj naďalej zhodnocovať. Ak by ich napríklad zhodnotila o jedno percento, čo je 73,6 eura, svojmu klientovi raz ročne vyplatí 66,24 eura a zvyšných 7,36 eura si nechá za úspešné zhodnotenie. Zhodnotenie je súčasťou penzie aj teraz, poisťovne však tento údaj neuvádzajú.

Najväčšia súkromná poisťovňa pôsobiaca na slovenskom trhu je zatiaľ opatrná v hodnotení predstavenej regulácie. „K možnej zmene sa vyjadríme, až keď dostaneme ucelený návrh opatrení,“ uviedol Artur Šturmankin, hovorca poisťovne Allianz.

Ďalšie verejnosti nepredstavené regulácie pripravujú aj odborníci ministerstva práce. Na Slovensku bola za prvých deväť mesiacov roku 2013 priemerná hrubá mzda na úrovni 838 eur za mesiac. Človek zarábajúci posledných desať rokov priemernú mzdu dostane podľa prepočtov ministerstva práce štátny dôchodok vo výške 422 eur za mesiac. Ak sa rozhodol vstúpiť do druhého piliera, pred odchodom do penzie má na svojom účte 7 360 eur. Za tieto peniaze si môže od poisťovne Generali kúpiť doživotný dôchodok vo výške 21 eur za mesiac. Na druhej strane štátna penzia pre vstup do druhého piliera podľa prepočtov ministerstva práce klesne na 376 eur za mesiac. Kombinovaná penzia zo štátneho prvého a súkromného druhého piliera bude 397 eur za mesiac. Tento človek tak na vstupe do druhého piliera prerobil 25 eur za mesiac.

Ekonómovia upozorňujú na to, že ak by štát ľuďom so súkromnými penziami menej prísne krátil štátne dôchodky vyplácané z prvého piliera, mohli by v niektorých prípadoch už dnes zarobiť zopár eur za mesiac navyše na penzii z II. piliera.

Štátne penzie sa dnes ľuďom v II. pilieri krátia tak, akoby zo svojej mzdy odvádzali len 18–percentné dôchodkové odvody. „Pracujúci ľudia na dnešné penzie odvádzajú aj peniaze posielané do rezervného fondu solidarity, čo reálne zaplatené dôchodkové odvody zvyšuje na 22,75 percenta,“ upozornil analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Radovan Ďurana.

Odvody by podľa analytika mali vzrásť aj o peniaze presúvané z prebytkových fondov, čím by sa výsledné dôchodkové odvody zdvihli na 25 percent za mesiac. Ak by sa štátne penzie ľudí nachádzajúcich sa v druhom pilieri krátili na základe 25–percentných odvodov, krátená penzia z prvého piliera by pri priemernom plate bola vo výške 395,5 eura za mesiac, namiesto 376 eur za mesiac. Penzia z druhého piliera by ostala na nezmenených 21 eurách za mesiac, čím by kombinovaná penzia stúpla na 416,5 eura za mesiac. V takom prípade by človek na vstupe do II. piliera podľa prepočtov denníka Pravda prerobil len 4,5 eura za mesiac.

Vychádza sa pritom z ponuky súkromnej penzie každý rok zvyšovanej o rovné dve percentá. Ak by sa však klient rozhodol pre celý život nemennú súkromnú penziu vo výške 30 eur za mesiac, na vstupe do druhého piliera by mesačne zarobil 4,5 eura. Ďalšie eurá navyše by každý mesiac mohol priniesť výnos poisťovní dosahovaný investovaním peňazí použitých na zakúpenie súkromného dôchodku. Na druhej strane, ak sa dôchodca rozhodne pre doživotne nemennú penziu, môže mu peniaze o pár rokov znehodnotiť vysoká inflácia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier