Grécky minister Varufakis: Dlhy chceme zaplatiť, ale za iných podmienok

Francúzsky minister financií Michel Sapin podporil prerokovanie novej dohody medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi. Francúzsko je vraj pripravené novej gréckej vláde pomôcť, uviedol Sapin po skončení schôdzky so svojim gréckym náprotivkom Janisom Varufakisom v Paríži.

01.02.2015 18:15 , aktualizované: 20:52
Michel Sapin, Janis Varufakis Foto: ,
Francúzsky minister financií Michel Sapin (vpravo) a grécky minister financií Janis Varufakis pózujú 1. februára 2015 v Paríži pred stretnutím, na ktorom hovorili o gréckych dlhoch.
debata (45)

Atény majú podľa Sapina právo na to mať obavy zo záťaže, ktorú pre nich znamená grécky dlh. Legitímne je aj to, že hľadajú riešenia, ako ho znížiť. Splácanie súčasného gréckeho dlhu musí byť viazané na schopnosť krajiny obnoviť rast, vyhlásil zase Varufakis.

Francúzsky minister zdôraznil, že Grécku patrí miesto v eurozóne. Uviedol, že akákoľvek nová dohoda by mala vziať do úvahy rozsah štrukturálnych reforiem, ktoré má krajina v pláne. „Grécko potrebuje rast, investície sú kľúčové tak pre Grécko, ako aj pre Európu,“ dodal Sapin. Francúzsko je podľa neho priateľom Grécka a pomôže mu nájsť riešenie súčasnej situácie. Sapin je presvedčený o tom, že sa Grécku podarí prekonať všetky ťažkosti.

„Čokoľvek, čo dokáže znížiť dlhové zaťaženie Grécka je vítané… nehovoríme tu ale o zmazaní dlhu,“ vyhlásil francúzsky minister. To by totiž znamenalo, že namiesto gréckeho daňového poplatníka by to bol európsky či francúzsky, ktorý by to musel zaplatiť, dodal.

Varufakis chce ísť aj do Berlína

Grécky minister Janis Varufakis počas tlačovej konferencie oznámil, že má v pláne navštíviť Berlín a rokovať so svojím nemeckým náprotivkom. Rovnako tak plánuje ísť do Frankfurtu na rokovania s Európskou centrálnou bankou (ECB). Vraj už s jej predstaviteľmi zahájil plodné diskusie. Vo svojom vyhlásení vylúčil, že Grécko prijme ďalšiu tranžu medzinárodnej pomoci. „Boli sme zvolení, aby sme ukončili túto závislosť,“ dodal Varufakis.

Zopakoval, že Grécko chce zaplatiť všetky peniaze, ktoré dlhuje, ale za iných podmienok. „Ak bude mať Grécko čas do konca mesiaca, môže pripraviť detailné návrhy a potom do šiestich týždňov dosiahnuť rozumné dohody s veriteľmi,“ vyhlásil grécky minister. Počas všetkých týchto rozhovorov o gréckom dlhu s európskymi partnermi krajiny vraj nebude žiadať o žiadne ďalšie pôžičky. Varufakis súčasne zdôraznil, že európska menová únia je „nezrušiteľná“.

Sapin: Grécko bez eura nemá budúcnosť

Grécko nemá podľa francúzskeho ministra financií Michela Sapina žiadnu budúcnosť, ak opustí spoločnú menu euro. Niekoľko hodín pred stretnutím so svojim gréckym náprotivkom Janis Varufakisom v Paríži Sapin dodal, že je pripravený diskutovať o zmiernení podmienok splácania gréckeho dlhu, nie ale o jeho zmazaní.

„Môžeme diskutovať, môžeme odkladať, môžeme znižovať, ale rušiť sa nič nebude,“ povedal Sapin televíznej stanici Canal+. Minister však snahu novej gréckej ľavicovej vlády vyjednávať označil za „legitímnu“.

Vo štvrtok Sapin povedal, že zrušenie gréckeho dlhu by bolo vážnou odchýlkou, ale že ich nové prerokovanie je možné. Upozornil však, že akékoľvek rokovanie bude závisieť na tom, či Grécko bude plniť svoje reformné záväzky a udrží vyrovnaný rozpočet.

Varufakis: Politika úspor škodí Európe

V rozhovore pre grécky nedeľník To Vima Varufakis zdôraznil, že politika tvrdých úspor, vnútená okrem iného aj Aténam výmenou za medzinárodných záchranný program pre ich rozpočtový systém, „je zlá pre celú Európu“.

„Nezabúdajme, že toto všetko nie je len grécka kríza. Máme tu Taliansko, ktorého dlh je neudržateľný, Francúzsko, ktorému dýcha deflácia za krkom, aj Nemecko, ktoré vstúpilo do deflácie,“ upozornil grécky minister, ktorého čakalo v Paríži aj stretnutie s francúzskym ministrom hospodárstva Emmanuelom Macronom.

Grécka vláda, ktorú po víťazstve v parlamentných voľbách pred týždňom ovládla ľavicová strana Syriza, dala niekoľkokrát najavo, že nemieni pokračovať v terajšej forme medzinárodného záchranného programu.

Grécke plány vzbudzujú obavy

Atény mali v roku 2014 za cieľ dosiahnuť takzvaný primárny prebytok vo verejných financiách, teda pred odpočtom splátok dlhov, vo výške 1,8 percenta hrubého domáceho produktu.

Nová vláda ale vysiela signály, ktoré vzbudzujú obavy, že jej výdavky rozpočet opäť oslabia. Oznámila plány na zvýšenie minimálnej mzdy, opätovný nábor prepustených štátnych zamestnancov a zastavenie privatizácie veľkých podnikov.

Koaličný partner Syrizy, nacionalistická strana Nezávislí Gréci, zase navrhol vyhlásiť daňovú amnestiu na nelegálne príjmy uložené v gréckych bankách v snahe zabrzdiť stále narastajúce výbery kont a ich presuny do zahraničia.

Šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz v rozhovore, ktorý v nedeľu zverejnil nemecký denník Die Welt povedal, že pri štvrtkovom stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom odporučil novej vládnej garnitúre v Aténach, aby prestala vo svojich prejavoch útočiť na Nemecko a najmä na jeho kancelárku Angelu Merkelovú. Tento zvyk prinesený z žeravej predvolebnej kampane označil za „krátkozraký“.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Francúzsko