Protiruské sankcie poznačili Prakovce

Tlak sankcií proti Rusku a nízkych cien ropy už pocítili aj v Prakovciach na východe Slovenska. Firma Railway Casted Components tu začala v roku 2013 s výrobou odliatkov pre podvozky nákladných vagónov. Vláda jej poskytla investičné stimuly vo výške desať miliónov eur. Nebolo žiadnym tajomstvom, že hlavným ak nie jediným odberateľom výrobkov mali byť ruské železnice.

13.02.2015 08:00
debata (27)
Hala firmy na východe krajiny vyrábajúcej... Foto: Boris Macko, Pravda
Prakovce Hala firmy na východe krajiny vyrábajúcej podvozkové časti pre vagóny je teraz prázdna. Zamestnanci sedia so 60 percentami zo mzdy doma.

Firma mala postupne dať prácu 350 ľuďom, no realita je dnes iná. Väčšina zamestnancov zlievarne sedí doma so 60 percentami zo mzdy. Navyše mnohí z nich nevideli výplaty od decembra. Vzniknutá situácia je v obci s vyše 3–tisíc obyvateľmi na pretrase prakticky každý deň.

„Najhoršia je práve tá neistota, oficiálne sme zamestnaní, neoficiálne sedíme doma a robotu nemáme. Takže je to ani z voza, ani na voz. Tušíme, že firma je v ťažkej situácii kvôli sankciám voči Rusku,“ povedal jeden zo zamestnancov, ktorý nechcel byť menovaný. Stále totiž dúfa, že výroba sa predsa len rozbehne a všetci budú spokojní. Dodal, že mnohí sledujú dianie na Ukrajine a v Rusku. Túžobne čakajú na to, že Európska únia sankcie voči Rusku zruší alebo aspoň zmierni.

„Síce nie som odtiaľto, ale bolo by dobré pre týchto ľudí aj región, aby táto fabrika obnovila výrobu. Veď roboty tu niet a konečne svitala nádej, že tu nájde prácu niekoľko stoviek ľudí, a teraz toto,“ myslí si Peter Čulák, ktorý pozná viacero miestnych.

Ani starosta Prakoviec Pavol Lukáš nie je situáciou nadšený. „V tomto regióne sa robota len tak ľahko nájsť nedá. Veď mnoho ľudí z tejto doliny v tej firme našlo prácu. Aj keď príjmy neboli vysoké, mali aspoň niečo. Máme tu aj strednú odbornú školu, ktorá pripravuje mladých ľudí na robotnícke profesie pre fabriky, ktoré sú v našej priemyselnej zóne,“ tvrdí starosta.

Dodal, že množstvo ľudí z Prakoviec a okolia dochádza za prácou do Košíc, Prešova či Spišskej Novej Vsi. Niektorí aj na západné Slovensko, do Čiech či Veľkej Británie. Prípadným skončením výroby firmy Railway Casted Components by utrpela aj obec kvôli príjmom z daní za pozemky. Pre súčasnú situáciu teraz nevedia, ako zostaviť rozpočet.

Railway Casted Components oficiálne zamestnáva v Prakovciach 372 ľudí, vo svojom stanovisku priznáva, že prvé problémy a obmedzenia výroby nastali v októbri minulého roka.

„Výrobu celkom zastavili počas prvého februárového týždňa. Vo výrobe je momentálne zamestnaných 234 robotníkov, ktorí sú na 60 percentách platu pre pozastavenie výroby. Z ostatných 138 režijných a administratívnych pracovníkov poberá 60 percent platu 100 ľudí. V riadnom režime naďalej pracuje 38 zamestnancov firmy. Najväčším odbytovým trhom firmy je Rusko a rozhodnutie o postupnom obmedzení výroby prijal manažment kvôli nepriaznivej ekonomickej situácii v Ruskej federácii. Výhradný obchodný partner a zároveň 50–percentný akcionár spoločnosti má finančné problémy súvisiace so zvýšením kurzu a ďalšími sankciami, ktoré boli prijaté Európskou úniou voči Rusku. V budúcnosti manažment spoločnosti nevylučuje žiadne opatrenia, ktoré budú vyvodené na základe momentálnej situácie,“ uvádza sa v stanovisku firmy.

Kvôli zastaveniu výroby sa natíska aj otázka, či firma Railway Casted Components nemusí vrátiť investičné stimuly vo výške spomínaných desať miliónov eur. „Na základe investičných správ čerpal prijímateľ investičnej pomoci dosiaľ investičnú pomoc vo výške približne 32 percent z celkovej schválenej investičnej pomoci. Konkrétne informácie týkajúce priebehu výroby v podniku ani dosahy v súvislosti so sankciami na prijímateľa investičnej pomoci nie sú Ministerstvu hospodárstva SR z predkladaných správ dostupné. Zatiaľ plní všetky stanovené podmienky a nie je dôvod, aby časť pomoci musela firma vrátiť,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

„Pozorne budeme celú situáciu v Prakovciach – aj v kontexte sankcií – sledovať, a to aj v súvislosti s investičnou pomocou,“ uzavrela hovorkyňa.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Prakovce