Vláda očakáva lepší výber daní, budú na ďalší sociálny balík

Slovenská vláda očakáva, že štát tento rok napriek nízkej inflácii vyberie na daniach a povinných odvodoch od ľudí a firiem o 123 miliónov eur viac, než doteraz predpokladala.

13.02.2015 14:01
Robert Fico, Peter Kažimír Foto: ,
Premiér Robert Fico s ministrom financií Petrom Kažimírom očakávajú lepší výber daní. Peniaze použijú na realizáciu ďalšieho sociálneho balíčka.
debata (15)

Dôvodom sú aj opatrenia na boj proti daňovým únikom. Dodatočný výnos chce stať použiť na ďalší balík opatrení, ktorým chce zlepšiť životnú úroveň ľudí. Uviedol to premiér Robert Fico pri prezentácií výsledkov novej daňovej prognózy.

Stojí za tým lepší očakávaný výber daní, ktorý by mal priniesť dodatočných 336 miliónov eur, kým na druhej strane odhad daňových a odvodových príjmov zhoršujú makroekonomické predpoklady, najmä kvôli klesajúcim cenám, o 194 miliónov eur. Menší negatívny vplyv na prognózu výberu daní má tiež aktualizácia legislatívy.

„Mimoriadne nízka inflácia spôsobuje Slovensku veľké hospodárske straty, 200 miliónov eur. Vďaka boju proti daňovým únikom a lepšiemu výberu daní máme dnes k dispozícii finančné prostriedky, ktoré umožňujú nielen nahradiť spomínaných 200 miliónov eur, ale súčasne máme extra peniaze na druhý sociálny balík,“ povedal Fico.

Lepší výber daní a povinných odvodov oproti doterajším odhadom očakáva stať aj pre roky 2016 a 2017, a to v podobnej výške ako pre tento rok. Minister financií Peter Kažimír doplnil, že boj proti daňovým únikom prinesie za uplynulé dva roky a tento rok dohromady o 1,7 miliardy eur viac, než keby vláda v roku 2012 neurobila svoje opatrenia v oblasti daní a odvodov.

Detaily o pripravovaných sociálnych opatreniach Fico neuviedol. Vláda ich podľa neho predstaví v najbližšom období, teda zhruba rok pred plánovanými parlamentnými voľbami.

"Pokiaľ nebude úplne zrejmý objem finančných prostriedkov, ktorý chceme použiť na druhý sociálny balík, tak nebudeme definovať jeho jednotlivé opatrenia,“ vyhlásil premiér.

Smer už vlani navrhol prvý sociálny balík, v rámci ktorého vláda napríklad zaviedla bezplatné cestovanie detí, študentov a seniorov vo vlakoch, ďalej zvýšila minimálnu mzdu alebo presadila úľavu na povinných odvodoch pre zamestnancov s nízkymi príjmami. Hodnota tohto balíka opatrení dosahuje podľa skorších informácií štvrť miliardy eur ročne.

Lepší výber bude aj v ďalších rokoch

Rezort financií zlepšil výhľad výberu daní a odvodov aj na ďalšie roky. V budúcom roku by sa malo vybrať viac o vyše 100 mil. eur, v roku 2017 o takmer 140 mil. eur. Zároveň zvýšil aj očakávané daňové a odvodové príjmy za rok 2014 o vyše 160 mil. eur, čo bude mať podľa ministra financií Petra Kažimíra pozitívny vplyv pri notifikácii deficitu verejných financií Slovenska za minulý rok.

Ministerstvo pripisuje rastúce príjmy štátu najmä úspešnému boju proti daňovým únikom. Podľa Kažimíra by mal tento boj pokračovať aj v tomto roku, kedy by sa mala spolupráca v oblasti daní rozšíriť aj na okolité krajiny a pripravujú sa tiež ďalšie opatrenia, ako napríklad daňový rating.

Minister však rovnako pripustil, že niektoré opatrenia, ktoré boli pod hlavičkou zvyšovania efektívnosti výberu daní v minulosti prijaté, napokon v tomto roku zrušia, keďže sa ukázalo, že medzitým sa prijali efektívnejšie riešenia. O ktoré by malo ísť, však nekonkretizoval.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dane