Počet ropných veží v USA stále klesá

Počet veží na ťažbu ropy v Spojených štátoch sa tento týždeň znížil o 84 na 1056, čo je najmenej od augusta 2011.

14.02.2015 22:22
ropa, ropný vrt Foto: ,
debata (45)

Ukázala to najnovšia štatistika spoločnosti Baker Hughes, ktorá poskytuje služby ťažobným firmám. Správa tak potvrdzuje, že firmy sú pre výrazný pokles cien ropy nútené obmedzovať ťažbu a znižovať náklady.

Týždenný pokles je tiež druhý najvyšší v histórii meraní, počet veží sa znížil už desiaty týždeň za sebou. Baker Hughes údaje sleduje od roku 1987.

Od vlaňajšieho júna do konca januára cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o takmer 60 percent. Môže za to kombinácia vysokých dodávok suroviny na trh a nízkeho dopytu. Prepad cien donútil ťažobné firmy znížiť výdavky a odstaviť niektoré ťažobné zariadenia.

Ceny ropy sa od konca tohtoročného januára však zotavili a vykazujú nárast o viac než 15 percent. Čiastočne aj vďaka očakávaniam, že nižší počet ropných veží pomôže znížiť ťažbu v USA a zredukovať nadmernú ponuku.

Počet vrtných súprav v polovici minulého októbra stúpol až na rekordných 1609. Odvtedy prevažne klesá a oproti októbrovému rekordu je nižšia o 34 percent. Mnoho analytikov podľa agentúry Reuters čaká ďalšie zníženie počtu, pretože ťažobné firmy naďalej obmedzujú plán investícií do ťažby.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA