Nutellový barón bol najbohatší Talian

Miliardár Michele Ferrero, ktorý zbohatol vďaka svojmu čokoládovému impériu, zomrel vo veku 89 rokov. Ferrero bol majiteľom rovnomennej firmy známej po celom svete najmä vďaka čokoládovej nátierke Nutella, Kinder vajíčkam alebo napríklad cukríkom Tic Tac.

18.02.2015 10:00
debata

Spoločnosť z talianskej Alby len stroho uviedla, že najbohatší Talian skonal po niekoľkomesačnej chorobe vo svojom dome v Monaku. Celú spoločnosť založil ešte jeho otec Pietro v roku 1946. On bol aj mužom, ktorý vynašiel recept na Nutellu, no vtedy sa ešte volala Giandujot. Vlastne zmiešal trochu kakaa s veľkým množstvom lieskových orechov, a tak širokej verejnosti ponúkol luxusný tovar v čase, keď klasická čokoláda bola veľmi drahá.

„Môj starý otec žil, aby objavil tento recept. Bol tým úplne posadnutý. Stávalo sa, že o polnoci zobudil svoju manželku, nútil ju jesť čokoládovú nátierku a pýtal sa jej, ako jej chutí a čo si o nej myslí,“ povedal minulý rok pre BBC Giovanni Ferrero, syn zosnulého Michela Ferrera. Ten nátierku premenoval na Nutellu a tá sa teraz vyrába v jedenástich továrňach a predáva v 160 krajinách sveta. Prvý pohár Nutelly sa predal v roku 1964 a spoločnosť teraz zamestnáva viac ako 22– tisíc ľudí a dosahuje ročné tržby 8 miliárd eur.

Michele Ferrero bol najbohatším Talianom a časopis Forbes o ňom písal ako o „najbohatšom cukrárovi na svete.“ Jeho majetok Forbes odhadol na 23,4 miliardy dolárov, čo z neho robila 30. najbohatšieho človeka planéty.

Podľa miliardárskeho indexu agentúry Bloomberg mal majetok 22,3 miliardy dolárov a bol tak 31. najbohatším človekom sveta. Ferrero vždy rozvíjal vlastnú firmu a stránil sa skupovania iných spoločností, kým jeho synovia vnímali akvizície ako príležitosť na ďalší hospodársky rast. Ferrero sa radšej venoval vyvíjaniu nových produktov, ktoré by oslovili zákazníkov z celého sveta. Po Nutelle predstavil v 60. rokoch vajíčka Kinder Surprise a v roku 1964 cukríky Tic Tac. O dva desaťročia neskôr čokolády Ferrero Rocher. Známe sú aj jeho biele cukrovinky Rafaelo.

Ferrero Group je v súčasnosti piatou najväčšou fi rmou vyrábajúcou cukrovinky. Väčšie firmy z tejto oblasti sú len Mars, Mondelez, Nestlé a Meiji. Posledné roky viedli firmu dvaja jeho synovia, no starší z nich zomrel počas bicyklovania v Južnej Afrike. Rodinnú firmy preto teraz vedie mladší syn Giovanni V roku 2011 Ferrero zvažovalo kúpu veľkej potravinárskej spoločnosti Parmalat, z tohto obchodu však nakoniec zišlo. Takisto sa skončil plán na kúpu firmy Cadbury, ktorú získala spoločnosť Kraft Foods.

Michele Ferrero sa riadil mottom „pracuj, tvor a daruj“. Preto v roku 1983 založil nadáciu pre bývalých zamestnancov, ktorá v súčasnosti poskytuje školské štipendiá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michele Ferrero