Eurozóna sa dohodla s Gréckom, dala mu štyri mesiace

Ministri financií štátov eurozóny vrátane Grécka v piatok dosiahli dohodu o predĺžení programu úverovej pomoci hlboko zadlženým Aténam o štyri mesiace. Podľa agentúry Reuters o tom informovali oficiálne zdroje z Grécka aj z ďalších krajín. "Hotovo. Na štyri mesiace," povedal jeden z nich.

20.02.2015 15:52 , aktualizované: 23:56
Euroskupina, Janis Varufakis, Luis de Guindos Foto: ,
Španielsky minister financií Luis de Guindos si podáva ruky s gréckym ministrom financií Janisom Varufakisom v piatok 20. februára 2015. Eurozóna rozhodovala o žiadosti Grécka o polorčné predĺženie programu pomoci.
debata (55)

Dohoda odstraňuje bezprostredné riziko, že Grécku sa minú peniaze už na budúci mesiac a že by možno bolo donútené opustiť eurozónu. Ľavicová vláda v Aténach tak dostala priestor k tomu, aby sa pokúsila vyjednať dlhodobo priaznivejšie podmienky pre splácanie dlhov medzinárodným veriteľom.

Grécky minister financií Janis Varufakis tvrdí, že dohoda znamená, že Atény nechávajú za chrbtom doterajší program pomoci. V reformách vraj ale pokračujú a zaväzujú sa, že nepodniknú jednostranné kroky, ktoré by zaťažili rozpočet Grécka. Dojednania podľa neho pre Grécko znamenajú, že sa vyhýba opatreniam vedúcim k recesii.

Grécka vláda stále dúfa, že zvýši minimálnu mzdu a opäť zamestná niektorých štátnych úradníkov, ktorých bolo treba prepustiť. „Nikto od nás nebude žiadať, aby sme zaviedli opatrenia, s ktorými nesúhlasíme,“ dodal Varoufakis. Podľa neho piatkové rokovania ukázali, že „voľby môžu priniesť zmenu do Európy“.

Nemecko, ktoré je najvplyvnejším členom Európskej únie a hlavným gréckym veriteľom, ale vyzvalo Atény, aby výrazne upravili svoje reformné záväzky, než vyjadrilo súhlasu s predĺžením finančnej pomoci.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble varoval, že ak Grécko úspešne nedokončí svoj program, ďalšej výplaty peňazí sa nedočká. Dodal, že grécka vláda zažije teraz ťažké chvíle pri vysvetľovaní dosiahnutej dohody svojim voličom.

„Byť vo vláde je stretnutie s realitou a realita často nie je taká pekná ako sen,“ komentoval Schäuble.

V návrhu dohody bola tiež požiadavka na grécku vládu, aby do pondelka zaslala list euroskupine, v ktorom vymenuje všetky opatrenia, ktoré plánuje zaviesť do konca predĺženého programu.

Máme dohodu na ktorú všetci čakali. Takto reagoval na piatkovú dohodu Grécka s ministrami financií krajín eurozóny šéf slovenského rezortu Peter Kažimír (viac v článku Kažimír o Grécku: Našli sme spoločnú reč).

Gréci pripravia opatrenia

Predstavitelia gréckej vlády sa zaviazali, že nezavedú v krajine žiadne reformy, ktoré by mali negatívny dopad na štátny rozpočet. V pondelok predložia predbežný zoznam opatrení, ktoré plánujú zaviesť. Po mimoriadnom rokovaní euroskupiny to uviedol šéf euroskupiny Jeroen Dijsselboem. „Je to veľmi pozitívny výsledok,“ komentoval dohodu Dijsselbloem. „Dnešok bol prvým krokom v procese obnovenia dôvery,“ dodal. Aj grécky minister financií Janis Varufakis skonštatoval, že dohoda umožní znovu vybudovať vzťahy Grécka s Európou a Medzinárodným menovým fondom.

Takmer 11 mld. eur určených na rekapitalizáciu bánk síce bude naďalej k dispozícii, avšak uvoľňovať ich bude Európska centrálna banka. V súčasnosti ich má v rukách grécky fond finančnej stability (HFSF). Podľa Dijsselbloema je dôvodom na stiahnutie peňazí späť snaha zabezpečiť, aby sa skutočne použili na plánovaný účel, a nie aby financovali potreby gréckej vlády.

Grécky kabinet dohodu s euroskupinou privítal. Predstaviteľ vlády pre agentúru Reuters povedal, že štvormesačné predĺženie poskytne Aténam čas na vyjednanie „novej dohody“. Potvrdil tiež, že vláda predloží zoznam opatrení, pričom prvoradé budú tie, na ktorých sa zhodli s eurozónou. Ide napríklad o boj s daňovými únikmi či o korupciu. „Grécko obrátilo list,“ dodal zástupca gréckej vlády.

Analytici dohodu privítali, trhy tiež

Grécka ekonomika je síce relatívne malá, odchod krajiny z eurozóny by však podľa agentúry AP mohol spôsobiť veľkú ranu globálnemu finančnému systému. „Odchod Grécka (z eurozóny) nie je dobrý pre nikoho, vrátane Grékov,“ uviedol analytik Paul Christopher zo spoločnosti Wells Fargo. „Ak by odišli Gréci, mohol by odísť ktokoľvek ďalší,“ dodal.

Analytik Ben Pace zo spoločnosti HPM Partners uviedol, že dohoda umožní investorom sústrediť pozornosť na základné ekonomické údaje. „Ekonomické štatistiky z USA sú o niečo lepšie ako pred tromi či štyrmi týždňami. Tiež európskej štatistiky sa výrazne zlepšili,“ upozornil.

Na devízovom trhu euro vďaka dohode o predĺžení pomoci Grécku posilnilo voči doláru. Jednotná európska mena v závere obchodovania v New Yorku vystúpila až na 1,1428 USD, zatiaľ čo pred začiatkom rokovaní ministrov financií eurozóny klesla až na 1,1287 USD.

„Skutočne sa zdá, že sa vzďaľujeme od katastrofy,“ povedal k dohode o Grécku analytik Sebastien Galmi zo spoločnosti Société Générale. „Malo by to pomôcť uvoľniť napätie na trhu,“ dodal.

Americké akcie vďaka dohode o predĺžení finančnej pomoci Grécku uzavreli na nových rekordných maximách.

Dohoda sa rysovala už podvečer

Už v podvečer sa objavili správy, že ministri financií krajín eurozóny vypracovali v Bruseli s gréckymi predstaviteľmi spoločný text, ktorý mohol byť základom dohody o rozšírení záchranného programu pre Grécko

„Máme tu počiatočnú zhodu na spoločnom návrhu textu, ktorý sme teraz predložili všetkým ministrom,“ povedal nemenovaný člen gréckej vlády po prípravných rokovaniach. Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem teraz tento dvojstranový návrh prediskutuje s 19 ministrami eurozóny. Na ich mimoriadnom stretnutí je zastúpená aj Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond.

Grécky premiér Aléxis Tsípras požiadal predsedu Európskej rady Donalda Tuska, aby bol pripravený zvolať na nedeľu mimoriadny summit lídrov Európskej únie v prípade, že ministri financií eurozóny neschvália žiadosť Grécka o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe. Ak ministri nepodporia návrhy Grécka, Tsípras podľa vlastných slov chce, aby sa nimi únia zaoberala na najvyššej úrovni. Tusk povedal, že zatiaľ summit EÚ zvolať neplánuje. Lídri únie už dali predtým jasne najavo, že dávajú prednosť vyriešeniu gréckeho problému na úrovni ministrov.

Rokovanie viackrát odložili

Rokovanie, ktoré sa malo začať popoludní, bolo niekoľkokrát odložené. Dôvodom bolo dolaďovanie odpovede na grécku štvrtkovú žiadosť o šesťmesačné predĺženie úverovej pomoci, ktorá by hlboko zadlženej krajine poskytla čas na ďalšie rokovania o riešení dlhovej záťaže. Podľa agentúry AFP o tom v Bruseli informoval diplomatický zdroj.

Pred vlastným zasadnutím euroskupiny rokoval šéf ministrov financií krajín eurozóny Jeroen Dijsselbloem so šéfkou MMF Christine Lagardeovou a európskym komisárom pre hospodárske a finančné záležitosti Pierrom Moscovicim o „balíku“ obsahujúcom významné ústupky zo strany Grécka. Mali by ísť ešte ďalej než sú opatrenia, ktoré Grécko vo svojom štvrtkovom liste sľúbilo vykonať.

Táto trojica podľa zdroja AFP tiež striedavo rokovala buď s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäubleom, alebo s jeho gréckym kolegom Janis Varufakisom v rámci akejsi sprostredkova­teľskej misie usilujúcej o zblíženie názorov oboch krajín.

Atény dali pred zasadnutím najavo, že ich štvrtková ponuka je tou najkrajnejšou možnosťou, kam môžu zájsť. Berlín ale odpovedal, že to ďaleka nestačí.

Grécky minister financií Janis Varufakis... Foto: Reuters, Yves Herman
Eurogroup, Janis Varufakis Grécky minister financií Janis Varufakis prichádza na rokovanie ministrov financií eurozóny v piatok 20. februára 2015.

Bild: Atény vraj poslali Bruselu zlý list

Nemecký denník Bild uviedol, že Atény vo štvrtok poslali eurozóne zlú verziu žiadosti o pomoc. Denník sa odvolal na vládne zdroje. V správnej verzii Grécko údajne pristúpilo na podmienky eurozóny. Túto verziu podľa Bildu už v stredu odobrili Alexis Tsipras, Claude Juncker a Jeroen Dijsselbloem. Vo štvrtok však prišla verzia listu „osekaná“ o časti, v ktorých Atény súhlasia so záväzkami, prijatými predošlou vládou. Tsipras neskôr povedal Merkelovej, že išlo o administartívnu chybu, tvrdí Bild.

Podľa gréckych médií nahnevaný grécky minister financií Janis Varufakis odmietol tvrdenia Bildu a grécky premiér Alexis Tsipras označil článok za „fantazijný scenár“, informoval britský The Guardian.

Varufakis žiada o ústretový krok

Grécky minister financií Janis Varufakis pred začatím rokovaní vyjadril nádej, že dôjde k dohode, a naliehal na ostatných členov eurozóny, aby tiež vyvinuli úsilie.

„Grécka vláda ubehla o míľu viac, o desať míľ viac, a teraz očakávame od našich partnerov, že nám vyjdú z ústrety,“ citovala Varufakisa agentúra AP.

Merkelovej posledný návrh Grécka na dohodu s eurozónou nestačí. Podľa nej sú potrebné zásadné zmeny, aby nemecký parlament mohol dohodu prijať.

„Je potrebné významné zlepšenia podstaty toho, o čom sa jedná, aby sme o tom mohli hlasovať v nemeckom parlamente, napríklad na budúci týždeň,“ vyhlásila Merkelová na tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom v Paríži. Kancelárka dodala, že všetky krajiny eurozóny majú stále za cieľ udržať Grécko v menovom bloku.

Hollande tiež povedal, že Grécko musí plniť svoje záväzky. Dodal ale, že jeho partneri v eurozóne musia brať tiež do úvahy výsledok januárových volieb v Grécku, ktoré priviedli k moci strany odmietajúce politiku úspor, ku ktorej sa Atény zaviazali výmenou za medzinárodný program úverovej pomoci, ktorý zabránil gréckemu bankrotu.

Hollande vyhlásil, že na schôdzi ministrov financií krajín eurozóny sa musí nájsť dohoda o Grécku. „Grécko je v eurozóne a Grécko musí zostať v eurozóne,“ povedal Hollande. Dodal, že neexistuje scenár pre odchod Grécka z eurozóny.

Pred štyrmi dňami ale prišla francúzska rozhlasová stanica Europe 1 s informáciou, podľa ktorej Hollande jej redaktorke potvrdil, že možnosť odchodu Grécka z eurozóny je na stole. Prezident to vraj zdôvodnil tým, že zatiaľ čo pred piatimi rokmi pri rovnakej situácii hrozilo, že Grécko so sebou strhne Španielsko, Taliansko a Portugalsko, teraz už také nebezpečenstvo nehrozí.

Schäuble hovoril o chýbajúcej dôvere

Rokovanie s Gréckom o predĺžení programu medzinárodnej úverovej pomoci o šesť mesiacov závisí na tom, či si európske krajiny môžu vzájomne dôverovať. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pri príchode na rokovanie.

Reuters pripomína, že tvrdý grécky postoj odmietajúci splnenie významnej časti doterajších záväzkov podkopal dôveru predstaviteľov krajín eurozóny v Atény. Partneri Grécka teraz majú pochybnosti, či sa novej ľavicovj vláde v Aténach dá veriť, že splní to, na čom sa sama dohodne s ostatnými krajinami, ktoré zdieľajú euro.

„Je to o tom byť schopní vzájomne si dôverovať a posilniť dôveru ľudí vo všetkých európskych krajinách aj do budúcna v tento európsky zjednocovací proces. To je skutočná úloha, a to je to, na čom pracujeme všetkými silami,“ povedal Schäuble novinárom pred zasadnutím.

Eurozóna môže stratiť trpezlivosť

Ministri financií eurozóny rokujú o predĺžení záchranného programu pre Grécko a o riešení gréckeho dlhu. Atény ale oznámili, že už urobili všetko, čo je v ich silách, v snahe o nájdenie kompromisu.

Pred kľúčovým rokovaním ministrov financií rástlo napätie. Grécko dávalo sebavedome najavo, že ich žiadosť o polročné predĺženie financovania zo strany veriteľov prejde, zástupcovia niektorých krajín mali rezervovaný postoj.

Podľa maltského ministra financií Edwarda Sciclunu sa eurozóna nebude brániť tomu, aby ju Grécko opustilo. Skupina krajín okolo Nemecka vraj nemieni Aténam ustupovať. Berlín stále trvá na tom, že znenie gréckeho návrhu je nedostatočné, pretože neobsahuje sľub, že krajina bude naďalej pokračovať v dohodnutých úsporných opatreniach.

„Myslím si, že už sa (ministri krajín eurozóny) dostali do bodu, kedy oznámia Grécku: ‚Ak naozaj chcete odísť, odíďte‘,“ upozornil v piatok maltský minister financií Scicluna v rozhovore pre denník Malta Today krátko pred summitom. „A myslím si, že to naozaj myslia vážne, pretože Nemecko, Holandsko a ďalšie krajiny budú tvrdé a budú trvať na tom, aby Grécko oplatilo solidaritu, ktorú mu prejavili členské štáty tým, že bude rešpektovať podmienky,“ dodal Scicluna.

Tsipras je optimista

Grécky premiér Alexis Tsipras vraj má istotu, že Grécko v Bruseli uspeje. „Grécko urobilo všetko, čo bolo v jeho silách, aby mohlo byť dosiahnuté riešenie prijateľné pre všetky strany, a to na základe princípu dvojitého rešpektu. Rešpekt k pravidlám EÚ a rešpektu k výsledkom volieb v členských štátoch,“ uviedol premiér vo vyhlásení pre agentúru Reuters.

Podľa nemenovaného predstaviteľa aténskej vlády, ktorého citovala agentúra Reuters, krajina urobila veľa ústupkov a dohoda je blízko. Atény vraj prešli už štyri pätiny cesty k dohode a zvyšnú pätinu by mali prejsť ich partneri.

Nemecko pred zasadnutím Euroskupiny aj naďalej zastáva názor, že žiadosť, ktorú vo štvrtok zoskupení krajín platiacich eurom adresovala grécka vláda, je nedostatočná. V Berlíne to v piatok povedala hovorkyňa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Christiane Wirtzová. Podľa nej sa dá na návrhu Atén stavať, je to ale len východiskový bod diskusie.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva financií Marianne Kotheová uistila, že šéf rezortu Wolfgang Schäuble chce dosiahnuť riešenie. To vraj ale na základe gréckeho návrhu v doterajšej podobe nie je možné.

Výhrady vyjadrilo aj Portugalsko a Holandsko. „Grécko požiadalo o predĺženie pôžičiek, chce peniaze, ale nechce sa zaväzovať k plneniu povinností, ktoré sú podmienkou pre ich vyplatenie, čo je neprijateľné,“ povedal v piatok v parlamente portugalský premiér Pedro Passos Coelho. Námestník holandského ministerstva financií Eric Wiebes zase vyjadril pochopenie pre výhrady Nemecka, pretože podľa neho grécka žiadosť skutočne neobsahuje dostatočné záruky plnenia úsporných opatrení.

Európska komisia: Dohoda je možná

S miernym optimizmom prišla Európska komisia. „Sme presvedčení, že dohoda je možná, ak sa budú všetci správať rozumne, ale zostáva ešte prejsť kus cesty,“ povedal hovorca komisie Margaritis Schinas.

Schinas sa vyslovil aj k vyjadreniu nemeckého eurokomisára pre digitalizáciu Günthera Oettingera, ktorý v nemeckom rozhlase grécky návrh kritizoval. Podľa neho obsahuje len málo záväzkov.

„Gréci sa správali ako slony v porceláne, zničili dôveru a nikdy nehrali s otvorenými kartami,“ povedal eurokomisár. Podľa hovorcu však ide len o jeho súkromný názor, ktorý nemá nič spoločné s postojom komisie ako celku.

V niektorých krajinách zaznievajú návrhy, aby sa na budúci týždeň uskutočnil osobitný summit EÚ venovaný Grécku. Jeho konanie nevylúčil napríklad Oettinger, podľa hovorcu nemeckej vlády ale žiadne konkrétne plány ešte na stole nie sú.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna