Štát počíta s odchodom 85–tisíc ľudí z II. piliera

Štvrté otvorenie druhého piliera prinesie podľa analýzy ministerstva financií vystúpenie asi 85–tisíc sporiteľov. Naplnenie tohto scenára by prinieslo do štátnej pokladnice 312 miliónov eur.

21.02.2015 10:00
debata (32)

Peňazí môže byť nakoniec ešte viac, keďže ľudia sú v tomto roku po prvý raz v histórií druhého piliera konfrontovaní s nízkymi súkromnými dôchodkami, ktoré momentálne nedokážu konkurovať vysokým štátnym penziám. Navyše zákon o otvorení druhého piliera včera podpísal aj slovenský prezident Andrej Kiska.

„Niet pochybností o tom, že v systéme starobného dôchodkového sporenia sú takí sporitelia, pre ktorých je za súčasných podmienok druhý pilier nevýhodný,“ povedal.

K otvoreniu druhého piliera príde od 15. marca do 15. júna 2015. Na vstupe do druhého piliera po odchode do penzie aktuálne 25 eur za mesiac prerobia ľudia zarábajúci posledných desať rokov priemernú mzdu.

Peniaze z II. piliera aj za Telekom

Pre priblíženie, za prvých deväť mesiacov roku 2014 zarábal priemerný Slovák 838 eur za mesiac. Z takejto vysokej hrubej mzdy si za desať rokov v druhom pilieri našetril 7 360 eur. Za tieto peniaze mu súkromná poisťovňa ponúkne doživotný dôchodok vo výške 21 eur za mesiac. Zároveň ďalších 376 eur bude poberať od štátu a kombinovaná penzia z prvého a druhého piliera bude vo výške 397 eur za mesiac.

Ak sa človek s rovnakým príjmom rozhodol pred desiatimi rokmi spoliehať len na štát, od Sociálnej poisťovne každý mesiac dostane mesačný dôchodok 422 eur. Za rok tak na vstupe do druhého piliera prerobí až 300 eur.

Inštitút finančnej politiky patriaci pod ministerstvo financií na základe prvých troch otvorení vypočítal, že z druhého piliera vystúpi počas štvrtého otvorenia až 85–tisíc ľudí. Úspory sporiteľov, ktorí vystúpia zo systému, by sa preniesli do Sociálnej poisťovne, ale nemôžu byť použité na znižovanie deficitu verejných financií. A to pre zavedenie novej metodiky Európskeho štatistického úradu (Eurostatu).

Vláda chce strategické podniky

Štát tak tieto peniaze nemôže prejesť, ale musí ich použiť buď na znižovanie celkového dlhu Slovenska, ktorý je vo výške 45 miliárd eur, alebo na posilnenie postavenia v pološtátnych podnikoch. Druhá možnosť sa zdá byť reálnejšia, keďže v tomto roku vláda plánuje predať aj svoj podiel v Slovak Telekome, čím získa až okolo 1 miliardy eur.

„Môžeme len potvrdiť, že vláda SR má záujem využiť prostriedky získané zo zbavenia sa nepotrebného podielu v ST na posilnenie pozície štátu v strategických energetických podnikoch vrátane Slovenských elektrární,“ povedala Beatrice Szabóová, hovorkyňa premiéra Roberta Fica.

Taliansky Enel momentálne predáva 66 percent akcií Slovenských elektrární a štát má v podniku 34 percent akcií. Napríklad v podnikoch rozvádzajúcich elektrinu má štát 51 percent akcií, ale manažérske právomoci majú súkromní vlastníci.

Ďalšou vládou zvažovanou možnosťou, ako použiť získané peniaze, je vyvlastnenie dvoch súkromných zdravotných poisťovní.

Odvody potešia štátnu kasu

Odchod ľudí z druhého piliera prispeje aj k znižovaniu deficitu, keďže odídení ľudia nechajú všetky dôchodkové odvody v štátnej Sociálnej poisťovni a nebudú ich už ďalej posielať do súkromného II. piliera.

„Aktuálny vplyv na príjmy Sociálnej poisťovne odhadujeme na úrovni 10 miliónov eur v roku 2015 a približne 20 miliónov eur v nasledujúcich rokoch,“ napísal ekonóm Eduard Hagara v najnovšej daňovej prognóze ministerstva financií.

Z dlhodobého hľadiska môže byť vystúpenie príliš veľkého počtu ľudí z II. piliera veľkým problémom pre verejne financie. „Takzvaný demografický problém spôsobí, že kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu,“ dlhodobo upozorňuje ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Štát si tak v budúcnosti nebude môcť dovoliť vyplácať ani také penzie ako dnes.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier