Ukrajinská centrálna banka nahnevala Jaceňuka. Radšej odvolala, čo prijala

Ukrajinská centrálna banka v stredu ráno zaviedla väčšiu kontrolu nad predajom zahraničných mien. Po kritike premiéra Arsenija Jaceňuka svoj krok večer zrušila.

25.02.2015 13:36 , aktualizované: 23:25
debata (70)

Centrálna banka najskôr v stredu ráno zvýšila kontrolu nad prístupom bánk k zahraničným menám. Snažila sa tak odvrátiť kolaps domácej hrivny. Dočkala sa kritiky premiéra Arsenija Jaceňuka. Večer svoj raňajší prekvapujúci krok zrušila.

Podľa raňajšieho rozhodnutia centrálna banka tento týždeň nechcela dovoliť komerčným bankám, aby nakupovali zahraničné meny pre svojich klientov, a obmedzila aj sumu, ktorú mohli banky kúpiť pre seba.

Jaceňuk sa o opatrení dozvedel z internetu

Rozhodnutie banky ostro kritizoval premiér Arsenij Jaceňuk, podľa ktorého rozhodnutie poškodzuje ekonomiku. Nepáčilo sa mu tiež, že banka svoje rozhodnutie nekonzultovala s vládou a on osobne sa o ňom dozvedel z internetu.

„Dnes ráno som na internete zistil, že centrálna banka nezávisle a bez konzultácie urobila rozhodnutie zavrieť medzibankový trh, čo neprispieva k stabilite národnej meny,“ vyhlásil Jaceňuk počas dňa na zasadnutí vlády prenášanom televíziou. „Táto situácia má veľmi zložitý a negatívny dopad na ekonomiku Ukrajiny, rovnováhu finančného systému a výmenný kurz,“ podotkol premiér.

Centrálna banka v stredajšom raňajšom vyhlásení oznámila, že komerčné banky nebudú môcť kupovať cudziu menu pre svojich klientov až „do 27. februára 2015 vrátane“ a že banky budú môcť pre seba nakúpiť cudziu menu v objeme najviac 0,5 percenta ich požadovaného kapitálu. Zákaz platil pre banky, ktoré obchodujú s menami v mene klientov, tieto obchody však tvoria takmer všetky oficiálne registrovaných obchody. Banky stále mohli obchodovať medzi sebou, ale na vlastný účet.

Jaceňuk počas dňa dodal, že on a ministerka financií Natalija Jarešková sa budú usilovať o naliehavú schôdzku s prezidentom Petrom Porošenkom a požiadajú ho, aby si predvolal šéfku centrálnej banky Valeriu Hontarevovú, nech vysvetlení kroky banky.

Kyjev čaká peniaze od MMF

Ukrajinská centrálna banka zaviedla obmedzenia pre nákupy zahraničných mien s cieľom zastaviť pokles domácej hrivny. Za posledné dva dni hrivna kvôli pokračujúcim ozbrojeným stretom na východe Ukrajiny oslabila o viac než 13 percent.

V stredu večer centrálna banka oznámila, že na devízových trhoch nakúpila 80 miliónov dolárov pri oficiálnom výmennom kurze 28,046 hrivny za dolár, čo je blízko kurzu zo začiatku týždňa a skoro o 13 percent vyššie, než bol záverečný kurz po utorkovom prepade.

Guvernérka centrálnej banky Valerija Hontarevová a ministerka financií Natalija Jarešková sa pritom počas dňa snažili situáciu upokojiť. Na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii vyhlásili, že prudký prepad meny je nepodložený. Ekonomika a mena sa podľa nich stabilizujú v najbližších týždňoch, kedy by mali začať prúdiť prostriedky zo záchranného programu Medzinárodného menového fondu (MMF).

MMF v stredu neskoro večer oznámil, že je pripravený ukrajinskej centrálnej banke pomôcť riešiť devízové problémy. Ukrajina čaká na uvoľnenie prvej časti z celkových 17,5 miliardy dolárov, ktoré menový fond Kyjevu prisľúbil.

Ukrajinský rozpočet je napätý

Ukrajinský rozpočet je v dôsledku bojov s rebelmi na východe krajiny veľmi napätý. Devízové ​​rezervy centrálnej banky sú iba 6,42 miliardy USD a banka má veľmi málo možností na to, aby zastavila prepad domácej meny.

V utorok centrálna banka sprísnila menovú reguláciu u dovozcov. Tento týždeň tiež oznámila, že prijme ďalšie opatrenia na podporu hrivny, ktorá tento rok voči doláru oslabila už o 50 percent. O 50 percent sa hrivna voči doláru prepadla aj za celý minulý rok, napísala agentúra Reuters.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #hrivna