Odstávka plynu na Donbase Putinovi pripomína genocídu

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že ak Ukrajina nezaplatí preddavok za ďalší plyn, Rusko jej zastaví dodávky, čím "vznikne problém" aj pre tranzit plynu do Európy. Šéf Kremľa ale dúfa, že k tomu nedôjde, citovala ho agentúra Reuters.

26.02.2015 07:00
debata (146)

Ukrajinská štátna plynárenská firma Naftogaz obvinila Gazprom, že jej dvakrát dodal menej ako polovicu denných dodávok plynu, ktoré mala predplatené. Firma dodala, že nemôže uskutočniť platbu vopred, kým nedostane od Gazpromu garancie, že dodrží dohodu o zimných dodávkach. Gazprom tvrdí, že dodal všetok dojednaný plyn, ibaže časť išla priamo do povstaleckých oblastí, kam Ukrajina minulý týždeň dodávky plynu prerušila.

„V tejto chvíli máme z oboch strán rozporné informácie, pokiaľ sa týka dodávok do Donecka a Luhanska,“ pripustil eurokomisár Maroš Šefčovič. Kyjev a Moskva sa podľa neho tiež líšia v názore, ako tieto dodávky – ak je plyn povstalcom skutočne poskytovaný – vlastne vnímať. Túto problematiku chce ale EÚ podľa podpredsedu komisie oddeliť od otázky dodávok plynu do Európy.

Putin vyhlásil, že rozhodnutie ukrajinských úradov prerušiť dodávky plynu do oblastí na povstaleckom východe Ukrajiny sa podobá „genocíde“. „Nielenže je tam hlad, nielenže Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) konštatovala humanitárnu katastrofu, ale navyše im ešte zavrú plyn … To sa už podobá genocíde,“ povedal podľa agentúry AFP Putin.

Rusko má na celkovej spotrebe plynu v Európe zhruba tretinový podiel a viac než 40 percent tohto plynu tečie do Európy cez Ukrajinu. Celkovo Európa vlani dostala z Ruska 147 miliárd metrov kubických.

Gazprom vlani v lete prerušil dodávky zemného plynu na Ukrajinu kvôli vysokým nedoplatkom Naftogazu. Na konci októbra sa potom obe stany za európskeho sprostredkovania dohodli na zimných dodávkach. Dohoda, ktorá je platná do konca marca, Ukrajine ukladala zaplatiť za dodávky plynu vopred.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Vladimir Putin