Proti dohode s eurozónou boli v Aténach prvé divoké protesty

Ulice v Aténach vo štvrtok zasiahli prvé násilné demonštrácie od nástupu novej gréckej vlády k moci pred mesiacom.

26.02.2015 22:12
debata (3)

Približne 500 krajne ľavicových účastníkov pochodu namiereného proti najnovšej dohode s medzinárodnými veriteľmi o predĺžení programu úverovej pomoci Grécku podpálili v gréckej metropole najmenej dve autá a niekoľko kontajnerov s odpadkami a rozbilo niekoľko výkladov obchodov.

Podľa serveru týždenníka To Vima polícia proti nim oproti doterajším zvyklostiam nezasiahla a riadi sa tak ďalej nariadeniami nového kabinetu zloženého z ľavicovej strany Syriza a nacionalistických Nezávislých Grékov.

Demonštranti z krajne ľavicových a anarchistických skupín bojujúcich proti medzinárodnému veľkokapitálu zamierili najprv smerom k budove parlamentu, kde na námestí Syntagma je tradičné zhromaždisko všetkých väčších akcií. Potom ale zamierili do štvrti Exarchia, kde je polytechnická vysoká škola. Cestou stavali umelé zátarasy a zakladali ohne.

Nová vláda sa po nástupe k moci po predčasných parlamentných voľbách koncom januára rozhodla k ústretovejšiemu prístupu k demonštráciám. Odstránila zátarasy chrániace parlament a výrazne obmedzila dozor poriadkových síl nad priebehom manifestácií. Odvtedy sa uskutočnilo v Grécku niekoľko demonštrácií na podporu nového kabinetu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna