Ruská vláda siahne hlboko do rezervného fondu

Ruská vláda požiada parlament, aby mohla v tomto roku minúť až 3,2 bilióna rubľov (viac ako 52 miliárd dolárov) z rezervného fondu.

27.02.2015 15:22
debata (89)

Reaguje tak na rast rozpočtového deficitu, ktorý je dôsledkom poklesu cien ropy a hospodárskeho útlmu. Uviedla to v piatok námestníčka ruského ministra financií Tatiana Nesterenková.

Rusko by tak za jediný rok mohlo vyčerpať viac ako polovicu rezervného fondu, v ktorom sa v súčasnosti nachádza približne 85 miliárd dolárov, napísala agentúra Reuters. Tohtoročný rozpočet doteraz predpokladal, že vláda z fondu minie pol bilióna rubľov.

Ruská vláda teraz pracuje na revízii tohtoročného rozpočtu, ktorý bol založený na očakávaní, že cena ropy bude 100 dolárov za barel. Ministri už skôr uviedli, že revidovaný rozpočet bude počítať s cenou 50 dolárov za barel.

Rozpočtové príjmy navyše tlačí nadol pokles ruskej ekonomiky. Tú okrem lacnejšej ropy podkopávajú aj sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny pre jeho postup v ukrajinskej krí­ze.

Nesterenková upozornila, že v prípade najhoršieho scenára by hodnota rezervného fondu mohla do konca tohto roka klesnúť až na bilión rubľov (16,5 miliardy dolárov). Z fondu by tak odtieklo zhruba 80 percent peňazí.

Nesterenková tiež uviedla, že ministerstvo financii v tomto roku počíta s rozpočtových deficitom vo výške 3,7 percenta hrubého domáceho produktu. Podľa pôvodných plánov mal pritom schodok byť len 0,6 percenta HDP. Odhad tohtoročných rozpočtových príjmov ministerstvo podľa Nesterenkovej znížilo na 12,5 bilióna rubľov z predtým predpokladaných 15,1 bilióna.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Rusko