Rusko možno predá Číňanom ropné a plynové polia

Rusko nevylučuje, že by čínskym investorom mohlo poskytnúť prístup k väčšinovým podielom v strategických ruských ropných a plynových poliach. Vyhlásil to v piatok podľa agentúry Reuters vicepremiér Arkadij Dvorkovič.

27.02.2015 15:50
debata (72)

Veľká ropné polia a náleziská zemného plynu sú pre ruskú ekonomiku zdrojom sily a kontrolu nad nimi Rusi úzkostlivo chráni.

Rusko v minulosti uzavrelo spoluprácu s niektorými západnými firmami, aby získalo potrebné znalosti a zručnosti k ťažbe ťažko prístupných surovín. Teraz, keď táto spolupráca viazne kvôli západným sankciám, uvalených na Moskvu pre jej úlohu na Ukrajine, prekonalo Rusko „psychologickú hranicu“ a je pripravené prehĺbiť svoje hospodárske vzťahy s Čínou, povedal Dvorkovič.

„Máme s Čínou strategické partnerstvo a rozhodnutia sa teraz robia oveľa rýchlejšie než predtým… Teraz poznáme Čínu lepšie: ich motívy a zámery sú pochopiteľné,“ povedal na konferencii v sibírskom Krasnojarsku. „Máme záujem o maximálne investície v nových odvetviach. Čína je pre nás jasný investor,“ vyhlásil tiež.

Podľa súčasných pravidiel môžu zahraniční investori vlastniť až 50-percentný podiel v ropných poliach so zásobami presahujúcimi 70 miliónov ton a až 50 percent v plynových poliach s viac ako 50 miliardami metrov kubických tejto suroviny.

Model so zhodným 50-percentným vlastníckym podielom každej strany podľa Dvorkoviča teraz vyhovuje. Ak ale príde požiadavka na kontrolný podiel, Rusi ho vraj zvážia. Nie sú zatiaľ rozhodnutí, či nechajú čínskych investorov vstúpiť do pobrežných ropných a plynárenských projektov.

Šéf Kremľa Vladimir Putin po minuloročnom zavedení protiruských sankcií usiluje o užšie vzťahy s Áziou. Rusko, ktoré zatiaľ dodáva svoj plyn potrubím iba do Európy, vlani podpísalo kontrakt na dodávky zemných plynu do Číny. Napriek obratu na Východ sa ale veľkú časť dohôd Moskve zatiaľ nepodarilo dokončiť. V Ázii navyše panuje opatrnosť, pokiaľ ide o poskytovanie financií ruským podnikom a bankám.

72 debata chyba