Naše sľuby sú nejasné úmyselne, vysvetľuje Varufakis

Plán reforiem pre Grécko, na ktorom sa kvôli predĺženiu úverovej pomoci Atény tento týždeň dohodli s medzinárodnými veriteľmi, je úmyselne formulovaný neurčito, aby bolo ľahšie pre neho získať súhlas v parlamentoch krajín eurozóny. Podľa agentúry DPA to tvrdí grécky minister financií Janis Varufakis, podľa ktorého mu taktika nepríliš konkrétnych formulácií bola odporučená na schôdzke Euroskupiny.

27.02.2015 18:39
debata (4)

Podľa Varufakisa ide o metódu „plodnej neurčitosti“, ktorá vraj dokumentu obsahujúcemu plán reforiem pomôže získať súhlas v parlamentoch. Podľa ministra takýto postup mu odporučili kolegovia z eurozóny, Varufakis ale nikoho konkrétneho nemenoval. V súkromnom rozhovore mu vraj okrem iného jeden z ministrov povedal, že skôr prijatý grécky záväzok dosiahnuť primárny rozpočtový prebytok 4,5 percenta je nerealistický.

Predĺženie európskej finančnej pomoci Grécku o štyri mesiace v piatok odsúhlasil nemecký Spolkový snem, hoci niektorí poslanci sú k dohode kritickí (viac v článku Nemecký parlament schválil pomoc Grécku). Vo štvrtok grécky minister financií Nemecko pobúril, keď oživil myšlienku čiastočného zmazania gréckeho dlhu.

Teraz ale záujem o podrobnosti gréckych plánov rastie úmerne s obavami, že Atény si nebudú s finančnými ťažkosťami vedieť rady. Obavy neskrývajú ani Spojené štáty, ktorých emisárka požiadala v týchto dňoch Grécko, aby upresnilo svoje pripravované reformy, ktoré majú zahŕňať plány na privatizáciu a na pokrytie jeho dlhov v tomto roku. Podľa piatkového komuniké americkej ambasády v Aténach Washington „chce aj naďalej, aby Grécko malo stabilizačnú funkciu v regióne“.

Dohoda o predĺžení úverovej pomoci odstraňuje bezprostredné riziko, že sa Grécku na budúci mesiac minú peniaze a že by krajina mohla byť prinútená opustiť eurozónu. Nová ľavicová vláda v Aténach tak dostala až do júna priestor na to, aby sa pokúsila vyjednať dlhodobo priaznivejšie podmienky pre splácanie dlhov medzinárodným veriteľom.

Grécky týždenník To Vima vo svojom komentári na internete uvádza, že potom, keď sa grécka vláda vrátila do reality prijatím čestného kompromisu pre krajinu a udržaním eura, teraz poriadne nevie, ako „predať“ uzavretú dohodu domácemu publiku, pretože ide presne o opak toho, čo víťazná strana Syriza sľubovala pred voľbami.

Týždenník upozorňuje, že je najvyšší čas, aby kabinet vyriešil, ako naplniť prázdnu štátnu kasu, a presvedčil veriteľov, že chce plniť svoje záväzky a uskutočniť sľúbené reformy. Problém je vraj v tom, že niektorí ministri asi ešte nepochopili, že sú na čele vládnych úradov, a už nemajú rolu tribúnov opozície – majú veľa času vyjadrovať svoje názory úplne ku všetkému v médiách, až vzniká otázka, či im vôbec zostáva čas sa venovať obrovským problémom, ktoré pred nimi stoja.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna