Ceny ropy prvýkrát od júna počas mesiaca stúpli

Svetové ceny ropy na záver týždňa prudko stúpli a prvýkrát od júna vykázali rast aj za celý mesiac. Náladu na trhu podporili vyhliadky na zlepšenie dopytu a výpadky v dodávkach.

28.02.2015 13:52
debata (21)

Cena severomorskej ropy Brent vzrástla o 2,53 dolára na 62,58 dolára za barel. Za celý mesiac ropa Brent stúpla o 18 percent, čo bol najvyšší percentuálny rast od mája 2009. Americká ľahká ropa WTI zdražela o 1,59 dolára na 49,76 dolára za barel. Od začiatku mesiaca sa cena americkej ropy zvýšila o 3,1 percenta, uviedla agentúra Reuters.

Ceny ropy sa od vlaňajšieho júna do tohtoročného januára prepadli asi o 60 percent na takmer 45 dolárov za barel. Odvtedy sa ale mierne zotavili a napríklad Brent, ktorý v januári zostúpil na šesťročné minimum 45,19 USD, pridal viac ako 35 percent.

Cenám ropy tento mesiac pomáhali k rastu výpadky v ťažbe a v dodávkach z Líbye a z Iraku či náznaky, že prepad cien ropy začína obmedzovať investície do ťažby v nečlenských krajinách ropného kartelu OPEC.

Tento týždeň potom trh s ropou podporilo vyjadrenie saudskoarabského ministra pre ropu, podľa ktorého sa dopyt po rope zvyšuje. Smerom dole ale na ceny ropy tlačili údaje o rastúcich zásobách tejto suroviny v USA, ktoré sú jej najväčším svetovým konzumentom.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa