Varufakis vyhlásil vojnu bohatým a neplatičom daní

Grécky minister financií Janis Varufakis v sobotu sľúbil, že bude "nemilosrdný" voči "tým, ktorí môžu platiť", a nevylúčil možnosť zavedenia "zvláštnej dane" pre bohatých, aby zabezpečil vyrovnaný rozpočet. Varufakis sa tak vyjadril v gréckej televízii Skai.

28.02.2015 15:49
debata (46)

„Zaviazali sme sa mať rozpočty v rovnováhe. Ak budem nútený zaviesť zvláštnu daň, urobím to, ale bude pre tých, ktorí si môžu dovoliť platiť. Nebudeme požadovať peniaze od tých, ktorí trpia,“ povedal minister. „Máme záujem o ľudí, ktorí majú peniaze a nikdy neplatili. Sú našim cieľom a my budeme nemilosrdní,“ do­dal.

„Chceme nájsť riešenie, ako prinútiť platiť tých, ktorí majú peniaze,“ povedal a dodal, že v tomto očakáva aj spoluprácu európskych partnerov, ktorí by mali riešiť svoje spoločnosti unikajúce zdaneniu, namiesto toho, aby udeľovali Grécku lekcie.

Premiér Alexis Tsipras v piatok ohlásil prvý súbor opatrení v boji proti daňovým únikom a za zvýšenie štátnych príjmov. Dosiahnuť toho chce tým, aby daňoví poplatníci dostali možnosť hradiť svoje nedoplatky postupne, a štát mal tak zabezpečenú aspoň časť peňazí.

Nahromadené nedoplatky gréckych daňových poplatníkov dosiahli 76 miliárd eur a každý mesiac ďalej rastú pre ekonomické ťažkosti domácností a firiem.

Varufakis sa tiež zmienil o probléme zlých úverov, ktoré zaťažujú rozpočty bánk. Podľa neho by bolo riešením použiť 11 miliárd eur z gréckeho fondu pre finančnú stabilitu, ktoré sú určené na vytvorenie banky pre zlé úvery. To by ostatným bankám uvoľnilo ruky k vyriešeniu problému likvidity na finančnému trhu a na to, aby opäť plnili svoju základnú funkciu – teda zase požičiavali firmám.

Varufakis tiež spochybnil výšku dlhu, ktorý Grécko má v Európskej centrálnej banke (ECB) a ktorý je splatný v júli a auguste. Dlh dosahuje 6,7 miliardy eur a vznikol nákupom gréckych dlhopisov bankou približne v roku 2010, kedy bolo Grécko nútené prijať prvý záchranný program medzinárodných veriteľov. Tvrdil, že Atény „proti tomu budú bojovať“. „Ak by sme mali peniaze, platili by sme. Oni vedia, že my ich ale nemáme,“ vyhlásil.

Minulý týždeň sa podarilo Grécku a jeho partnerom z eurozóny predĺžiť program medzinárodnej úverovej pomoci o štyri mesiace. Atény musia ale ďalej pokračovať v opatreniach zabezpečujúcich tvorbu primárneho prebytku v rozpočte, teda bez započítania splácania dlhových úrokov, ktoré umožňuje splácanie dlhov veriteľom, teda eurozóne a Medzinárodnému menovému fondu.

Vo svojom prejave pred ústredným výborom strany radikálnej ľavice Syriza premiér Alexis Tsipras v sobotu zopakoval, že rokovania s európskymi partnermi bola „veľmi ťažké“ a grécki vyjednávači boli vystavení „obrovskému tlaku“. Dodal, že „tvrdá bitka bude pokračovať“.

„Tlak na Grécko mal charakter vydierania, boli sme na mínovom poli, konzervatívne sily (v Európe) sa nás snažili chytiť do pasce, aby nás doviedli k rozpočtovému uduseniu,“ citovala premiéra agentúra AFP.

Tsipras obvinil Španielsko a Portugalsko, že stoja na čele konzervatívneho sprisahania s cieľom zvrhnúť jeho vládu bojujúcu proti úsporným opatreniam. Zdôvodnil to tým, že sa vlády v Madride a Lisabone obávajú konkurenčných radikálnych síl. Španielsko čakajú parlamentné voľby koncom roka a vládu ohrozuje protestné hnutie Podemos, ktoré má so stranou Syriza veľa spoločného.

Tsipras podľa agentúry Reuters odmietol kritiku, že Atény kapitulovali pri vyjednávaní s eurozónou, aby si zabezpečili predĺženie programu pomoci. Poukázal na rozladenosť medzi nemeckými konzervatívcami, ktorá podľa neho dokazuje, že grécka vláda si od eurozóny vydobyla ústupky.

„Všetci tí, ktorí sa domnievajú, že sa dáme na útek, budú sklamaní,“ povedal. Znovu zopakoval, že Grécko neprijme tretí plán pomoci po tom, čo ten súčasný, ktorý bol predĺžený, v júni vyprší.

O treťom programe ako o takmer hotovej veci hovoria nemecké médiá, podľa ktorých pôjde o pomoc v hodnote 30 miliárd eur. Z európskych politikov sa o potrebe ďalšieho programu zmienil írsky minister financií.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna