Dvadsaťeurovú bankovku ochráni grécka mytológia

Novú dvadsaťeurovú bankovku bude pred falšovateľmi chrániť hologram odvolávajúci sa na grécku mytológiu. Atény napriek ustavičným úvahám o možnom návrate k drachme majú na nových bankovkách viditeľné zastúpenie v podobe ochranného prvku zobrazujúceho mýtickú princeznú Európu. V symbolickej rovine tak eurozóna napriek súčasným problémom stále drží s problémovým Gréckom.

28.02.2015 21:00
debata (1)
Preident Európskej centrálnej banky Mario... Foto: SITA/AP, Michael Probst
Mario Draghi, 20 eur, bankovka Preident Európskej centrálnej banky Mario Draghi podpisuje faksimile novej dvadsaťeurovej bankovky. Do obehu sa dostane koncom roka.

„Nová bankovka bude zavedená do obehu 25. novembra 2015,“ povedal Mario Draghi, prezident Európskej centrálnej banky.

Najsilnejší ochranný prvok princeznú Európu vidno, keď sa bankovka podrží oproti svetlu, čím sa spriehľadní holografické okienko zobrazujúce tvár ženy.

Druhým novým ochranným prvkom je smaragdové číslo zobrazujúce hodnotu bankovky. Pri naklonení bankovky sa farba čísla mení zo smaragdovozelenej na tmavomodrú.

zväčšiť Ochranné prvky eurobankoviek série Európa Foto: ECB
Európa, ECB, bankovka, 20 eur Ochranné prvky eurobankoviek série Európa

Nová bankovka v hodnote 20 eur je treťou zo série Európa. Slováci tak už vo svojich peňaženkách môžu vidieť nové peniaze v hodnote 5 a 10 eur. Rovnako ako na bankovkách prvej série z roku 2002 sú aj na bankovkách druhej série zobrazené architektonické slohy z rôznych období európskych dejín, ako aj mosty a mapa Európy. Tieto prvky symbolizujú, ako spoločná mena spája ľudí v celej eurozóne.

Dvadsaťeurovka zo série Europa - predná strana Foto: ECB
20 eur, bankovka, Dvadsaťeurovka zo série Europa - predná strana

Euro je národnou menou pre 338 miliónov ľudí žijúcich v 19 krajinách Európskej únie. Podľa údajov Európskej centrálnej banky je celková hodnota papierových bankoviek kolujúcich medzi ľuďmi až tisíc miliárd eur. Objem týchto peňazí by niekoľko desiatok rokov stačil na bezproblémové fungovanie Slovenska, keďže náš štát v tomto roku na svoje fungovanie spotrebuje „len“ 25,3 miliardy eur. V prípade nových eurových bankoviek platí, že čím vyššia je hodnota bankovky, tým je bankovka väčšia.

Na lícnej strane bankoviek sú číslice uvedené väčším písmom a pri okrajoch sa nachádzajú hmatové značky. S novou menou by tak mali dokázať v obchodoch bez problémov platiť aj zrakovo postihnutí ľudia.

Dvadsaťeurovka zo série Europa - zadná strana Foto: ECB
20 eur, ECB Dvadsaťeurovka zo série Europa - zadná strana

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Mario Draghi #bankovka