Británia zablokovala predaj ropných polí ruským oligarchom

Britská vláda v sobotu zablokovala predaj dvanástich ropných a plynových polí ruským miliardárom Michailovi Fridmanovi a Germanovi Chanovi.

01.03.2015 06:30
debata (39)

Získanie polí v Severnom mori bolo súčasťou dohody o predaji divízie ťažby plynu a ropy DEA, ktorú s ruskými oligarchami vlani v marci podpísala nemecká energetická skupina RWE. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britské ministerstvo energetiky uviedlo ako dôvod zamedzenia prevodu polí na ruských miliardárov protiruské sankcie. „Ak by navrhnutá akvizícia mala prebehnúť v súčasnej podobe, požiadal by (minister energetiky Edward Davey) spoločnosti, aby dojednali ďalší predaj vhodnej tretej strane,“ uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Spoločnosť RWE oznámila, že svoju divíziu DEA predá Fridmanovej investičnej spoločnosti LetterOne za 5,1 miliardy eur už vlani v marci. Transakcia na seba už vtedy pútala pozornosť vzhľadom k prudkému zhoršeniu vzťahov medzi Západom a Ruskom pre krízu na Ukrajine a Kryme.

Nemecká vláda námietky proti dohode nevyjadrila. Minister hospodárstva Sigmar Gabriel vtedy vyhlásil, že predaj divízie DEA je založený na firemnom rozhodnutie a je „v zásade neproblematický“.

Fridman je zakladateľom najväčšej ruskej investičnej skupiny Alfa Group a je považovaný za jedného z najbohatších Rusov. V roku 2013 založil firmu LetterOne, ktorej energetický fond riadi jeho dlhodobý spolupracovník German Chan.

RWE už pred dvoma rokmi oznámila, že sa rozhodla zanechať aktivít v produkcii ropy a zemného plynu a zvažuje možnosti predaja divízie RWE DEA. DEA vlastní podiely v zhruba 190 licenciách na prieskum a rozvoj ložísk ropy a plynu v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike, z ktorých niektoré ale nič neprodukujú a potrebujú rozsiahle investície.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Veľká Británia #Rusko