Čína chce rozpumpovať ekonomiku nižšími úrokmi

Čínska centrálna banka sa druhýkrát za posledné tri mesiace rozhodla podporiť hospodársky rast znížením úrokových sadzieb. Druhá najväčšia ekonomika sveta v minulom roku rástla najpomalším tempom za takmer štvrťstoročie

01.03.2015 08:30
Čína, juan, mena, peniaze Foto:
Čína, juan, mena, peniaze
debata (1)

Banka znížila jednoročnú výpožičnú sadzbu o 0,25 percen­tuálneho bodu na 5,35 percenta. Jednoročnú depozitnú sadzbu zredukovala tiež o štvrť percentuálneho bodu na 2,50 percenta, napísala agentúra AP.

Hrubý domáci produkt Číny vlani stúpol o 7,4 percenta, teda najpomalším tempom za posledných 24 rokov. Rast tak prvýkrát od roku 1998 zaostal za vládnym cieľom, podľa ktorého mal dosiahnuť 7,5 percenta.

Tento rok sa pritom očakáva ďalšie spomalenie rastu. Podľa zdrojov agentúry DPA zníži čínsky premiér Li Kche-čchiang rastový cieľ pre tento rok na zhruba sedem percent.

Nedeľné údaje navyše ukázali, že aktivita čínskeho spracovateľského sektora vo februári druhý mesiac za sebou klesla. Index aktivity síce stúpol na 49,9 bodu z januárových 49,8 bodu, zostal však pod kľúčovú päťdesiatbodovou hranicou, ktorá je predelom medzi poklesom a rastom aktivity.

K spomaľovaniu rastu čínskej ekonomiky prispieva rozhodnutie vlády zreformovať domáce hospodárstvo. Peking sa snaží obmedziť závislosť ekonomiky na investíciách a zahraničnom obchode a podporovať hospodársky rast založený na domácej spotrebe.

Čínsky prezident Si Ťin-pching už vlani vyhlásil, že Čína si musí zvyknúť na pomalšie tempo rastu domácej ekonomiky. Peking však počas minulého roka predstavil rad stimulačných opatrení zahŕňajúcich investície do infraštruktúry alebo zníženie úrokových sadzieb. Signalizoval tak obavy z politicky nebezpečného úbytku pracovných miest.

Čína je v posledných rokoch hlavným motorom rastu svetového hospodárstva a stala sa významným dovozcom komodít i spotrebného tovaru. Slabší rast v Číne by tak mohol mať negatívny vplyv na ďalšie ekonomiky, a to tak v Ázii, tak aj vo zvyšku sveta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP