Predajú Rusi slovenskú Sberbank?

Rusko od zavedenia sankcií čoraz väčšmi stráca svoj ekonomický vplyv na Slovensku. Na trhu sa najnovšie špekuluje o predaji Rusmi ovládanej Sberbank na Slovensku a v Maďarsku.

01.03.2015 09:00
debata (18)

Podľa českých Lidových novín sú záujemcami o prípadnú kúpu Penta, talianska banka UniCredit a maďarská OTP Bank.

„Zo zásady nekomentujeme fámy a špekulácie, ktoré sa šíria na trhu,“ povedala počas týždňa hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová.

V roku 2013 dosiahla Sberbank Slovensko podľa výročnej správy zisk 3,9 milióna eur. Pomenovaní investori záujem o Sberbank neodmietajú. „OTP Bank v Maďarsku priebežne skúma akvizičné možnosti predovšetkým v takých krajinách, v ktorých je prítomná a jej trhový podiel je nízky,“ povedala Katarína Gajdošíková, hovorkyňa OTP Bank Slovensko.

„Skupina Penta dlhodobo deklaruje záujem o bankový sektor v regióne strednej Európy. Dôkazom toho je aj vlastníctvo Prima banky na Slovensku. V tejto chvíli však naše ďalšie kroky v tomto segmente nebudeme komentovať,“ uviedol Gabriel Tóth, hovorca investičnej skupiny Penta.

„Rusi by na Slovensku výrazne stratili vplyv, ak by prišlo k predaju Sberbank Slovensko,“ povedal riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba. Práve prostredníctvom tejto banky malo prísť k financovaniu väčšiny obchodov medzi Ruskom a Slovenskou republikou.

„Sberbank chce byť voľbou číslo jeden pre firmy hľadajúce finančného partnera pri expanzii na trhy do Ruska, ale aj Spoločenstva nezávislých štátov. Dôkazom našej ambície je aj plánované podpísanie piatich dohôd o spolupráci so štátnymi inštitúciami,“ povedala Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank Slovensko v marci roku 2013.

Ruskí bankári totiž práve vtedy podpísali so slovenským premiérom Robertom Ficom dohodu o vzájomnej spolupráci. Na podporu obchodov v Európe vyčlenili Rusi pred dvoma rokmi miliardy dolárov. Tiež sa špekulovalo o ich záujme kúpiť niektorú z troch najväčších slovenských bánk.

Škrt cez rozpočet zvyšujúcemu sa ruskému vplyvu prišiel po spustení obchodnej vojny medzi Európskou úniou a Ruskom pre konflikt na Ukrajine. Ako prvé po zavedení sankcií začali hlásiť vážne problémy firmy s výrobou prevažne orientovanou na ruský trh. O prácu pre 300 ľudí prišiel napríklad aj závod v Prakovciach, ktorý pre ruské železnice vyrábal podvozky na vagóny.

Úvod roka je na bankovom trhu horúci, keďže už v januári rakúsky Raiffeisen oficiálne potvrdil záujem o predaj internetovej banky Zuno. „Pre klientov banky sa vôbec nič nemení. Všetky kampane, aktivity a projekty Zuno pokračujú,“ ubezpečil hovorca Zuno Bank AG Lukáš Tomis. Internetová banka ponúkajúca účet zadarmo ukončila rok 2013 so stratou niečo nad 1 milión eur.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko #Sberbank