Regulačný úrad sa nahneval na Brusel, jeho kritiku označil za ignorantskú

Európska komisia kritizuje Slovensko v oblasti energetiky. Ako vyplýva z národnej správy o Slovensku, ktorú komisia zverejnila koncom týždňa, vysoké poplatky za prevádzku energetických sietí stanovené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) stále brzdia konkurencieschopnosť slovenských firiem.

01.03.2015 13:00
debata (49)

"Podľa údajov Eurostatu, sieťové poplatky stanovené regulátorom sieťových odvetví tak pre priemysel, ako aj pre domácnosti, patria medzi najvyššie v Európskej únii. Slovensko je jedným z troch členských štátov, kde sieťové poplatky pre priemyselných odberateľov sú vyššie ako náklady na dodávku energií,“ konštatuje sa v správe, podľa ktorej boli sieťové poplatky pre priemyselných odberateľov na Slovensku druhé najvyššie v únii.

ÚRSO bol po zverejnení národnej správy pohoršený. Podľa hovorcu slovenského regulačného úradu Miroslava Luptáka Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku postupovalo „ignorantsky a neprofesionálne“.

"Absolútne, bez jedinej opravy nerešpektovalo a v správe nezohľadnilo objektívne podklady a argumenty nielen od úradu, ale aj priamo od regulovaných subjektov, ktoré mu úrad niekoľkokrát písomne a na osobných stretnutiach odovzdal. Úrad sa márne snaží pochopiť, čo zastúpenie Európskej komisie svojím postupom sledovalo,“ zdôraznil Lupták.

Slovenský regulátor bude v nasledujúcom týždni informovať o svojom ďalšom postupe voči zverejnenej národnej správe. "Budeme teraz dôkladne analyzovať publikovanú správu a podiel Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku na jej neobjektívnej a tendenčnej deformácii. Následne zvážime ďalšie kroky voči Zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku,“ konštatoval Lupták.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #ÚRSO