Gréci odkázali ECB: Vaša chyba, že ste skúpili naše dlhopisy

Grécko spochybňuje splatenie dlhu voči Európskej centrálnej banke (ECB), ktorý musí uhradiť v lete. Grécky minister financií Janis Varufakis v sobotu povedal, že Atény by mali s ECB rokovať o gréckych štátnych dlhopisoch v hodnote 6,7 mld. eur so splatnosťou v júli a auguste, ktoré vlastní ECB.

01.03.2015 19:10
debata (55)

Varufakis obvinil ECB z toho, že urobila chybu, keď tieto dlhopisy kúpila v roku 2010 zhruba v čase, keď Grécko muselo prijať pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF). ECB dlhopisy kúpila na sekundárnom trhu v snahe o zníženie nákladov na požičiavanie si pre problémové juhoeurópske krajiny počas dlhovej krízy eurozóny.

Varufakis však tvrdí, že keby dlhopisy zostali v rukách investorov, z ich hodnoty by sa odpísalo 90 % v rámci reštrukturalizácie gréckych záväzkov voči súkromnému sektoru v roku 2012.

ECB kúpila tieto dlhopisy s veľkou zľavou a dosiahla vysoký zisk, pretože ich hodnota sa po zmiernení dlhovej krízy zvýšila. Na základe druhej dohody o poskytovaní pomoci Grécku sa tento zisk má vrátiť Aténam, aby sa im pomohlo splácať dlhy.

Atény dostali časť týchto platieb v roku 2013, ale krajiny eurozóny zadržali ďalšiu splátku v sume 1,9 mld. eur, kým sa neurobí revízia ekonomických plánov Grécka. Varoufakis chce, aby sa tieto peniaze poslali priamo MMF na uhradenie splátky, ktorú ma Grécko zrealizovať v marci.

Atény musia v marci splatiť MMF úver v sume 1,6 mld. eur a nájsť 800 mil. eur na uhradenie úrokov v apríli. V júli a auguste bude Grécko potrebovať zhruba 7,5 mld. eur, aby splatilo dlhopisy, ktoré vlastní ECB, a uhradilo iné úroky. Ľavicová vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa sľúbila, že splní všetky svoje záväzky po tom, ako dosiahla dohodu s eurozónou, na základe ktorej sa program núdzovej pomoci Grécku predlžuje o štyri mesiace. Atény však nedostanú nijaké ďalšie peniaze, kým Európska komisia, ECB a MMF neschvália podrobný ekonomický plán.

55 debata chyba