Španielsky premiér Tsiprasovi: Nemôžeme za grécku frustráciu

Španielsky konzervatívny premiér Mariano Rajoy v nedeľu vyzval svojho gréckeho ľavicového kolegu Alexisa Tsiprasa, aby Španielsko a Portugalsko neobviňoval za chyby, za ktoré si môže sám.

01.03.2015 20:49
debata (2)

Reagoval tak na sobotňajšie Tsiprasovo vyjadrenie, že Madrid a Lisabon sú na čele sprisahania proti zadlženým Aténam, do ktorého sú vraj zapletené konzervatívne sily v Európe.

„Nie sme zodpovední za frustráciu, ktorú vyvolala grécka radikálna ľavice sľubovaním toho, o čom vedela, že nedokáže splniť, čo sa práve potvrdilo,“ povedal konzervatívny šéf španielskej vlády v prejave k svojim spolustraníkom v Andalúzii na juhu krajiny.

„Včera (v sobotu) sa (grécka) strana radikálnej ľavice rozhodla zvaliť vinu za problémy Grécka na vlády Portugalska a Španielska,“ pokračoval Rajoy. „Hľadanie vonkajšieho nepriateľa je spôsob, ktorého som boli už viackrát svedkami v histórii. Problémy to ale nerieši, naopak zhoršuje ich,“ dodal.

Tsipras v sobotu obvinil Španielsko a Portugalsko, že chceli Grécko finančne udusiť počas nedávnych rokovaní medzi Aténami a Európskou úniou, ktoré viedli k predĺženiu medzinárodného programu úverovej pomoci Grécku do konca júna.

„Tieto krajiny nechceli, aby grécky príklad mal vplyv na ostatné krajiny, najmä s perspektívou volieb v Španielsku,“ citovala sobotňajšej Tsiprasove výroky agentúra AFP. Španielske parlamentné voľby sa majú konať koncom roka a vládnuci konzervatívci sa obávajú rastúceho vplyvu protestnej strany Podemos, ktorá má veľa spoločných rysov s Tsiprasovou stranou Syriza.

Španielsko a Portugalsko oficiálne protestovali proti Tsiprasovým poznámkam aj v Bruseli. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho vyjadril „rozpaky nad nepodloženými obvineniami“ Tsiprasa v liste zaslanom európskym inštitúciám diplomatickou cestou, povedal AFP jeden z jeho hovorcov. Madrid rovno vyzval šéfov štátov a vlád EÚ a Európsku komisiu, aby „odsúdili vyhlásenia Alexisa Tsiprasa“, dodal AFP zdroj zo španielskej vlády.

„V tejto veľmi citlivej otázke je úlohou Európskej komisie pôsobiť ako prostredník, a nie rozdeľovať,“ upozornil nemenovaný činiteľ v Bruseli. „Nemyslím si, že Európska komisia pristúpi k verejnému odsúdeniu (Tsiprasových výrokov), aj keď to neznamená, že ich schvaľuje,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Španielsko #eurozóna