Tesco vraj zvažuje odchod zo Slovenska i strednej Európy

Britská maloobchodná spoločnosť Tesco v rámci svojho ozdravného plánu údajne zvažuje podľa denníka Sme odchod z niektorých krajín strednej Európy, vrátane Slovenska a Českej republiky. Spoločnosť tieto informácie nepotvrdila.

02.03.2015 10:25
Tesco Foto: ,
Ilustračné foto
debata (9)

„Slovenské aktivity Tesca sa môžu predávať v balíku spolu s Maďarskom, Českom a možno Poľskom. Druhý scenár je predaj celých sietí v jednotlivých štátoch,“ citoval denník Sme nemenovaného britského investora, ktorý je vraj oboznámený s liečebným plánom reťazca. V hre je podľa neho aj možnosť, že na Slovensku Tesco zostane, ale bude predávať niektoré svoje aktíva.

Tesco už údajne skúma, či by sa našiel záujemca o jeho stredoeurópske aktíva. „Žiadne rozhodnutie zatiaľ urobené nebolo,“ tvrdil zdroj.

Reťazec sa k spomínaným informáciám nevyjadril. „Nebudeme komentovať špekulácie,“ uviedol hovorca firmy Matt Francis.

Tesco v Británii zavádza úsporné opatrenia, aby sa vyrovnalo s poklesom cien a odlivom zákazníkov. Ozdravný plán má firme pomôcť ukončiť roky strát podielu na trhu a vyrovnať sa s problémami, ktoré jej spôsobil finančný škandál okolo nadhodnotenia ziskov. Spoločnosť začiatkom roka oznámila, že v Británii uzavrie 43 stratových predajní.

V Česku má Tesco takmer 14 000 zamestnan­cov, na Slovensku zamestnáva približne 10 000 ľudí. Odbory českej divízie reťazca v januári vyhlásili štrajkovú pohotovosť v reakcii na plán firmy uzavrieť hypermarket v Ústí nad Labem a pražský supermarket v Smíchovskej tržnici. Štrajkovú pohotovosť odvolali po tom, čo sa so spoločnosťou dohodli, že zamestnanci hypermarketu v Ústí nad Labem, ktorí opustia firmu, dostanú vyššie odstupné a mimoriadnu odmenu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #Tesco #reťazce