Schäuble vyzval Grécko na reformy

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyzval v nedeľu novú grécku vládu, aby využila štvormesačné predĺženie záchranného programu na zavedenie reformného plánu, ak si chce zabezpečiť budúcu pomoc zo zahraničia.

02.03.2015 10:55
debata (4)

Schäuble uviedol, že nemá záruky, že Atény budú počas dohodnutého predĺženia programu robiť reformné kroky. "Dúfam ale, že ich v záujme Grécka a zo zodpovednosti voči Európe budú robiť. Predovšetkým však vo svojom záujme. Grécko skutočne musí vedieť, že ak chce pomoc, musí dodržať dohody, ku ktorým sa zaviazalo,“ povedal Schäuble.

Grécko cez víkend spochybnilo splatenie dlhu voči Európskej centrálnej banke (ECB), ktorý musí uhradiť v lete. Grécky minister financií Janis Varoufakis v sobotu povedal, že Atény by mali s ECB rokovať o gréckych štátnych dlhopisoch v hodnote 6,7 mld. eur so splatnosťou v júli a auguste, ktoré vlastní ECB.

Varoufakis obvinil ECB z toho, že urobila chybu, keď tieto dlhopisy kúpila v roku 2010 zhruba v čase, keď Grécko muselo prijať pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. ECB dlhopisy kúpila na sekundárnom trhu v snahe o zníženie nákladov na požičiavanie si pre problémové juhoeurópske krajiny počas dlhovej krízy eurozóny. Schäuble však uviedol, že ak Grécko nepošle prvú splátku načas, nechcel by byť v koži Janisa Varoufakisa, ktorý by musel prevziať zodpovednosť za to, čo sa v Grécku potom stane.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko