Ľudia dostanú bločky z virtuálnych pokladníc

Podnikateľ Eugen z Bratislavy opravuje spotrebiče v domácnosti. Od apríla tohto roka jeho oblasť podnikania vypadne zo zoznamu výnimiek, v rámci ktorých doteraz podnikatelia, resp. menší živnostníci nemuseli pri účtovaní služieb zákazníkovi vydávať pokladničný doklad. Na to, aby si pán Eugen kúpil drahú klasickú registračnú pokladnicu teraz nemá peniaze. Štát mu však od apríla umožní, aby využíval virtuálnu pokladnicu, ktorá bude zadarmo.

02.03.2015 14:00
bloček, bločky, pokladňa Foto: ,
Takto budú vyzerať bločky z virtuálnych pokladníc.
debata (2)

Ide o on–line program, ktorý si môžu podnikatelia stiahnuť priamo z webovej stránky finančnej správy. Daniari spúšťajú registráciu do systému už v pondelok. Virtuálnu pokladnicu môžu využívať tí obchodníci či poskytovatelia služieb, ktorí vydajú za mesiac do 1 000 registračných bločkov.

Podľa odhadov finančnej správy by sa za prvý mesiac malo do systému prihlásiť zhruba 40–tisíc podnikateľov. Po novom budú musieť vydávať bločky napríklad aj v kaderníctve či fitnescentre, ale takisto aj lekári, veterinári, zubári či notári.

„Nakoľko naša dielňa je u zákazníka, sme nútení na každú opravu nosiť svoje náradie v jednej ruke a v druhej súčiastky. Neviem si predstaviť zavesiť si ešte na krk registračnú pokladnicu. Je to pre mňa likvidačné, ako aj pre ostatných drobných živnostníkov, ktorých príjem závisí od finančných možností obyvateľov, aby sme si kupovali klasickú pokladnicu. K tomu všetkému ešte musím do marca zaplatiť dane,“ sťažuje sa pán Eugen.

zväčšiť
firma, pokladnica

Do štyroch rokov klasické pokladnice nebudú

Cena klasických registračných pokladníc sa aktuálne na Slovensku pohybuje od 230 do 600 eur bez DPH. Niektorí obchodníci využívajú tiež fiskálne tlačiarne, ktoré na slovenskom trhu možno kúpiť od 320 do 700 eur bez DPH.

Podnikatelia, ktorí sa rozhodnú pre bezplatnú virtuálnu registračnú pokladnicu, ju môžu po registrácii do systému reálne využívať až od 1. apríla 2015. K tržbám prijatým v hotovosti za poskytnutie nových služieb musia dovtedy vydávať príjmové doklady.

Podnikatelia, ktorí už vlani používali klasickú registračnú pokladnicu, a do tohto zoznamu nepatrili, môžu pokladnicu začať používať až od 1. januára 2016.

Prezident Finančnej správy SR František Imrecze hovorí, že štát chce touto elektronizáciou docieliť, aby do dvoch až štyroch rokov nové typy pokladníc vystriedali na trhu klasické pokladnice.

Od nového roka by sa mal zvýšiť aj maximálny počet bločkov, ktoré môže vydať podnikateľ, ak chce využívať virtuálnu pokladnicu. Takto by ju mohli mať napríklad už aj menšie obchody s potravinami alebo rôznym tovarom.

Ministerstvo financií chce vďaka virtuálnym pokladniciam zabrániť tomu, aby si napríklad lekár z menšieho mesta, ktorý nemá veľa pacientov, musel kupovať klasickú registračnú pokladnicu. V prípade pána Eugena platí, že si môže dokúpiť tzv. mobilnú tlačiareň, ktorej cena sa pohybuje od 70 eur s DPH, a cez telefón môže vydávať zákazníkom bločky.

Ak má napríklad lekár v ambulancii počítač s klasickou tlačiarňou, a k tomu si stiahne do mobilu či smartfónu mobilnú aplikáciu, tak nebude potrebovať jednak klasickú pokladnicu, ale ani mobilnú pokladnicu, pretože bloček mu vytlačí klasická tlačiareň, na ktorej tlačí aj recepty. Virtuálna pokladnica má pre podnikateľov výhodu v tom, že nebudú musieť robiť denné uzávierky. Finančná správa má vďaka tomuto systému tiež prehľad o všetkých uskutočnených transakciách. Podnikateľ v aplikácii pre virtuálnu registračnú pokladnicu vyplní žiadosť a po vytlačení ju zašle daňovému úradu.

Ak podnikateľ musí komunikovať s daňovým úradom elektronicky, aj žiadosť posiela elektronicky. Aplikácia bude dostupná bude pre operačný systém Android 4.X a iOS 8. Po novom má on–line pokladnice bezplatne certifi kovať a servisovať Colný úrad Bratislava.

Štát chce zamedziť podvodom

Štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, ktorý má pod gesciou práve daňovú oblasť štátu, tvrdí, že v prípade zrušenia výnimiek pri používaní elektronickej registračnej pokladnice idú po krku podvodníkom. Pri nevydávaní bločkov totiž často dochádzalo k únikom na dani z pridanej hodnoty.

„Ak jeden podnikateľ povinnosť evidovať tržby v pokladnici má, a druhý nie, je to ako futbalový zápas, v ktorom len jedno z mužstiev má v bránke nainštalovaný kamerový systém zvaný jastrabie oko,“ hovorí Kuruc. Zároveň štát on–line pokladnicou vyšiel podnikateľom v ústrety. „Najmä malí podnikatelia mali výhrady, že s nákupom registračnej pokladnice sú spojené náklady, ktoré ich fi nančne zaťažia. Vyšli sme im v ústrety a práve pre nich je určená virtuálna registračná pokladnica, ktorá plne alternuje klasickú pokladnicu,“ povedal Kuruc.

Výrobcovia pokladníc však tvrdia, že tento systém sa bude môcť ľahšie zneužiť na krátenie tržieb. Ministerstvo financií, ako predkladateľ návrhu, však oponuje, že daniari budú virtuálne pokladnice viac kontrolovať.

„Virtuálna pokladnica je v podstate softvérová pokladnica, tým pádom je to veľký krok späť ohľadom zabezpečenia únikov dát z pokladnice. Pred zákonom č. 289 z roku 2008 platila vyhláška č. 55 o pokladniciach, kde boli povolené aj softvérové pokladnice, na ktorých boli najväčšie úniky počas používania,“ vysvetľuje šéf Združenia výrobcov a predajcov pokladníc Peter Pörsök.

Pörsök tvrdí, že už v súčasnom systéme sa snažia nepoctiví obchodníci obchádzať certifikované hardvérové pokladnice s nadradeným softvérom a nevydávajú tak bločky spĺňajúce všetky zákonom stanovené podmienky.

„Samotné kontroly potvrdili, že najčastejšie podvody s tlačením dokladov robia predajcovia cez nadradený program, a jedine cez údaje zaznamenané vo fi skálnych pokladniciach sa dali tieto podvody odhaliť,“ dodáva Pörsök.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálna pokladnica #registračná pokladnica