Dohoda o ruskom plyne pre Kyjev na leto zatiaľ nie je

Pondelková trojstranná schôdzka v Bruseli o letných dodávkach ruského plynu Ukrajine sa skončila bez novej dohody, rokovania ale majú pokračovať koncom marca.

03.03.2015 00:00
debata (11)

Po rokovaní s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Demčyšynom a podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom to oznámil ruský minister energetiky Alexander Novak. Na rokovaní sa podľa vyhlásenia oboch strán podarilo urovnať ukrajinsko-ruský spor o plyn, ktorý Rusko dodáva na separatistami ovládaný Donbas. Dodávky do Donbasu sa nebudú rátať do „zimného“ balíčku.

„Som potešený, že sa nám pre zásobovacie potreby Ukrajiny podarilo zabezpečiť naplnenie zimného balíčka. Tiež sme sa zhodli na tom, že budeme viesť trojstranné rozhovory (o plynovej dohode) nadväzujúce na zimný baličiek,“ uviedol vo vyhlásení Šefčovič. V rámci takzvaného zimného balíčka sa Kyjev a Moskva dohodli na podmienkach dodávok plynu na Ukrajinu, ktorá za túto energetickú surovinu platila vopred. Šefčoviča tiež ubezpečili, že dodávky plynu na únijné trhy nie sú ohrozené.

Ešte pred schôdzkou však ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz obvinila ruský plynárenský koncern Gazprom z porušovania dohody o dodávkach plynu Ukrajine počas terajšej zimy.

„Dohodu porušila vo februári ruská strana. Plyn, za ktorý sme vopred zaplatili, nebol dodaný v plnom objeme. Dohodu porušujú aj tento mesiac,“ vyhlásil šéf Naftogazu Andrij Kobolev s tým, že dôkazy predloží na schôdzke.

Novak podľa agentúry TASS pripustil, že doterajšia rusko-ukrajinská dohoda, platná do konca marca, sa nevzťahuje na dodávky ruského plynu na Donbas na juhovýchode Ukrajiny. Podľa Šefčoviča sa bude o tomto probléme rokovať neskôr.

Naftogaz za výsledok schôdzky označil dojednania, že bude platiť Gazpromu iba za plyn dodaný na miesta určené ukrajinskou stranou. To tiež potvrdzuje Šefčovičove vyhlásenia.

Rusko vlani v júni prestalo Kyjevu dodávať plyn kvôli sporom o cenu a dlhom za predchádzajúce dodávky. Zásobovanie obnovilo až vďaka októbrovej dohode, ktorú sprostredkovala Európska únia. Podľa dohody, ktorá platí do konca marca, má Kyjev za plyn platiť vopred. Gazprom minulý týždeň upozornil, že Ukrajina by si mala predplatiť marcové dodávky, inak Moskva prívod plynu opäť zatvorí.

V piatok Naftogaz oznámil, že ako menšie predplatné poslal Rusom 15 miliónov dolárov, aby „upokojil nervy európskych kolegov“. Tí sa obávajú, aby rusko-ukrajinské spory nepostihli prepravu ruského plynu k európskym zákazníkom, ako sa v minulosti už dvakrát stalo.

Novak odhadol, že suma, ktorú Ukrajina zaplatila za dodávky plynu, by pri terajšom veľmi nízkom odbere mohla vystačiť do konca tohto týždňa.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina