Z klubu miliardárov vypadol Porošenko

Rebríček dolárových miliardárov magazínu Forbes obsahuje rekordných 1826 mien. Medzi nimi už nefiguruje ukrajinský prezident Petro Porošenko, vypadlo z neho aj veľa ruských mien.

03.03.2015 08:44
debata (32)

Aktuálnemu zoznamu najbohatších ľudí planéty už niekoľko rokov dominuje zakladateľ Microsoftu Bill Gates. Zástupcovia českej internetovej mutácie časopisu to uviedli na svojom webe.

Rebríček zostavovaný od roku 1987 uvádza 1826 mien. Celkové imanie miliardárov je 7,05 bilióna dolárov, pričom vlani to bolo 6,4 bilióna dolárov. Na zozname pribudlo 290 nováčikov, z toho 71 z Číny. Rekordný je aj počet miliardárov s vekom do 40 rokov, ktorých je v aktuálnom zozname 46.

Priemerné imanie oproti vlaňajšku pokleslo o 60 miliónov dolárov a dosiahlo 3,86 miliardy dolárov. Najviac miliardárov stratilo Rusko, ich počet sa znížil zo 111 na aktuálnych 88. Zo zoznamu tiež vypadol ukrajinský prezident Petro Porošenko, uvádza Forbes.

Na prvom mieste najbohatších ľudí na svete je opäť Bill Gates s majetkom vo výške 79,2 miliardy dolárov, ktorý si medziročne polepšil o 3,2 miliardy dolárov. Titul najbohatšieho človeka planéty obhájil šestnástykrát. Druhý je mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim Helu (77,1 miliardy dolárov) a tretí americký investor Warren Buffett (72,7 miliardy dolárov). Ten si medziročne polepšil o takmer 15 miliárd dolárov, čo je najviac z celého zoznamu.

V prvej desiatke najbohatších ľudí sveta sa medziročne zmenilo iba jedno meno. Vládcu kasín v Las Vegas Sheldona Adelsona nahradila majiteľka značky L'Oreal, deväťdesiattriročná Liliane Bettencourtová.

Najbohatším Čechom podľa rebríčka časopisu Forbes zostáva aj tento rok majiteľ finančnej skupiny PPF Petr Kellner, z rebríčka tento rok vypadol český podnikateľ Zdeněk Bakala.

Medzi ľuďmi, ktorých majetok sa odhaduje minimálne na jednu miliardu dolárov, sú okrem Kellnera aj ďalší štyri Česi. Medzi nimi je aj miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš, vicepremiér českej vlády a majiteľ Agrofertu, takisto realitný magnát Radovan Vítek, majiteľ skupiny KKCG Karel Komárek a finančník Pavel Tykač.

Majetok najbohatšieho Čecha, ktorý je v rebríčku Forbesu už desiatykrát, sa znížil z vlaňajších 11 miliárd na 8,4 miliardy dolárov. „Najväčšiu časť majetku má uloženú stále v Rusku a tamojšia kríza je hlavným dôvodom, prečo schudobnel o 2,6 miliardy dolárov, v prepočte o zhruba 62 miliárd českých korún,“ tvrdí forbes.cz o Kellnerovi. V celosvetovom rebríčku skončil na 160. mieste. Babiš je 737., Vítek, Komárek a Tykač figurujú v druhej tisícke boháčov.

Dôvodom, prečo tento rok český uhlobarón Zdeněk Bakala nedosiahol na hranicu miliardy dolárov, je podľa časopisu pokračujúci zložitá situácia v ostravsko-karvinských baniach, ale aj prepad akcií ukrajinskej ťažobnej firmy Ferrexpo a silný dolár.

Z českých miliardárov za uplynulý rok zažil najväčší nárast Radovan Vítek. „Tomu sa vlani podarilo dokončiť nepriateľské prevzatie developerskej spoločnosti Orco Germany, posilnil tiež svoj podiel vo firmách prevádzkujúcich lanovky a vlastniacich pozemky vo švajčiarskom horskom stredisku Crans Montana a dokončil projekt luxusných bytov Palais Maeterlinck vo francúzskom Nice,“ poznamenal český Forbes.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Forbes #miliardár