Rusi zvažujú, že Grékom a Maďarom opäť otvoria svoj trh

Moskva zváži možnosti ako v prípade Maďarska a Grécka zmierniť embargo na potravinové dovozy z krajín, ktoré uvalili na Rusko sankcie. Vyhlásil to v pondelok minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev pre agentúru Sputnik.

03.03.2015 14:58
debata (73)

Do úvahy podľa neho prichádza mechanizmus, kedy by za spracovanie surovín od maďarských a gréckych dodávateľov zodpovedali firmy sídliace v Rusku podporované zahraničným kapitálom. „Skúmame riešenia, ako umožniť spoločnostiam z týchto krajín (Maďarsko a Grécko) vstúpiť na ruský trh,“ povedal Uljukajev.

Zmiernenie dopadov embarga prostredníctvom nepriamych dotácií by podľa neho bolo v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). V podobnom duchu sa počas víkendu vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peškov.

Embargo na dovoz potravín zo štátov, ktoré uvalili na Rusko sankcie pre jeho rolu v ukrajinskej kríze, zaviedla Moskva v auguste 2014. Opatrenie zasiahlo výrobcov potravín v Európskej únii, USA, Kanade, Austrálii a Nórsku. Ruský prezident Vladimir Putin počas februárovej návštevy Maďarska vyhlásil, že napriek sankciám by obe krajiny mohli v poľnohospodárstve spolupracovať. O zrušenie ruského embarga na dovoz ovocia požiadalo samotné Grécko.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Maďarsko #Rusko