Knieža a farmár sa hádajú, Česi z toho môžu vyťažiť centrum BMW

Nemecký výrobca luxusných automobilov BMW údajne varoval, že postaví veľké logistické centrum v Českej republike namiesto v Bavorsku, ak nezíska vyhliadnutý pozemok pri Regensburgu.

04.03.2015 08:27
debata (1)

Na tom však hospodári miestny farmár a navyše sa o neho sporí s kniežacím rodom Thurn-Taxis, informoval denník Die Welt. V hre je podľa denníka asi 2000 pracovných mi­est.

Vleklý spor medzi farmárom a kniežacím domom označuje Die Welt za frašku alebo kuriózny či pikantné spor. „Nervózny“ je údajne aj bavorský premiér Horst Seehofer, pretože do Česka by mohlo uniknúť 2000 pracovných mi­est.

BMW tento rok plánuje v Nemecku vytvoriť dohromady 5000 nových pracovných príležitostí, z toho 2000 v Nieder­traublingu blízko Regensburgu. Mníchovská automobilka ale zatiaľ nemôže päťdesiathektárový areál kúpiť od Alberta von Thurn-Taxisa, jedného z najbohatších Nemcov.

Na prenajatom pozemku hospodári už od roku 1860 rodina výrobcu semien Bertholda Bauera. Majiteľ zmluvu vypovedal, ale farmár sa obrátil na súd.

Teraz sa schyľuje k súdnemu procesu, ktorý má určiť okrem iného kompenzáciu pre farmára, ktorý má pozemky opustiť. Ak nedôjde k mimosúdnemu vyrovnaniu, súd tiež pravdepodobne určí niekoľkoročnú výpovednú lehotu, čo by plán BMW pochovalo, tvrdí Die Welt.

Bauer doposiaľ trval na maximálnej požiadavke 135 hektárov náhradnej pôdy za 50 hektárov, na ktorých doteraz farmárčil. Thurn-Taxisovia mu však doteraz odmietajú prenechať napríklad pôdu v okrese Straubing-Bogen, ktorú pôvodne chceli pokryť fotovoltaickými solárnymi panelmi. Z toho pritom zišlo, keďže nemecký štát podporu týmto projektom zoškrtal.

Kniežacia rodina sa však teraz rozhodla, že bude ďalej podnikať v poľnohospodár­stve, podľa Die Welt zjavne zo strachu o to, aby neprišla o únijné dotácie, ktorých dostáva ročne 500 000 eur. A tie najväčší súkromný majiteľ pozemkov v Nemecku naďalej nutne potrebuje, píše nemecký denník.

Minulý týždeň údajne samotná BMW farmárovi ponúkla rozsiahle kompenzácie aj náhradné pozemky, vrátane lúky u Regensburgu, ktorá sa nazýva „pápežská lúka“, pretože na nej pápež Benedikt XVI. V roku 2006 slúžil omšu. Nie každá ponúkaná pôda sa však hodí pre pestovanie šľachtených osív, ktorým sa Bauer doteraz živil.

Ešte pred niekoľkými týždňami boli v hre ako alternatívne lokality pre výstavbu skladu súčiastok iné miesta v Bavorsku, teraz vraj dala automobilka BMW jasne najavo, že bude stavať buď pri Regensburgu, alebo logistické centrum vznikne v Českej republike. V tomto prípade by podľa denníka Die Welt bola blamáž pre Bavorsko a Seehofer taká veľká, že bavorský premiér do vyjednávania zapojil šéfa svojho úradu Marcela Hubera.

Už vlani v novembri Seehofer podľa nemeckého denníka prehováral šéfa BMW Norberta Reithofera, aby firma sklad súčiastok postavila v Regensburgu, kde má BMW aj jeden zo svojich výrobných závodov. Starosta Regensburgu Joachim Wolbergs vraj poznamenal, že mesto sľubovaných 2000 pracovných miest nutne potrebuje.

Z pripravovaného logistického centra však majú byť zásobované aj ostatné závody BMW tak v Nemecku, ako aj v zahraničí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #BMW