V januári obchodníci zarobili ako pred rokom

Tržby maloobchodných predajcov po minuloročnom miernom oživení rastu v úvode tohto roka opäť stagnovali.

04.03.2015 13:04
debata

Kým v decembri boli medziročne vyššie o 4,3 % a za celý minulý rok o 3,6 %, v januári zostali medziročne bez zmeny. Na medzimesačnej báze v januári oproti decembru dokonca tržby v maloobchode na Slovensku klesli o 1,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročne v maloobchode stúpli tržby v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 9,3 %, maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť o 8,6 %, v stánkoch a na trhoch o 6,4 %, maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 2,3 %, maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 1,6 % a v maloobchode ostatného tovaru o 0,9 %. Pokles tržieb zaznamenali štatistici v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 15,5 %, maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 2,5 % a v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 0,8 %.

Naposledy pritom maloobchodné tržby medziročne nerástli ešte v októbri 2013. „Na prvý pohľad sa tak zdá, že povianočné výpredaje tohto roku sklamali. Nemusí to však byť nevyhnutne tak. Na prelome rokov meny okolitých krajín voči euru na krátko výraznejšie oslabili, čo opäť zatraktívnilo nákupnú turistiku,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Predpokladá tak, že januárové zastavenie rastu tržieb bude mať len prechodný charakter. Nízke úroky a najmä zlepšujúca sa spotrebiteľská dôvera, ktorá reaguje na chýbajúcu infláciu, pokračujúci rast miezd a zamestnanosti, by mali postupne tlačiť mieru úspor smerom nadol a podporiť rast tržieb domácich obchodníkov. „Menej atraktívna ako v úvode roka by mala byť aj nákupná cezhraničná turistika, po oznámení začatia kvantitatívneho uvoľňovania v eurozóne sa totiž meny okolitých krajín voči euru vrátili na pôvodné silnejšie úrovne,“ dodal analytik UniCredit Bank.

V rámci ostatných sektorov ešte horšie výsledky ako maloobchod vykázali prevádzkovatelia veľkoobchodu. Ich tržby sa medziročne po dlhodobom raste v januári prepadli o 3,8 %. Rovnako klesali aj na medzimesačnej báze o 2,8 %. Naopak, tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa zvýšili medziročne o 5,3 %, pri medzimesačnom náraste o 4 %. Tržby v ubytovaní sa oproti januáru minulého roku zvýšili o 1,3 % a tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 2,8 %. Medzimesačne oproti vlaňajšiemu decembru pritom tržby v ubytovaní stúpli o 2,2 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 0,9 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod