Nemecká firma napadne stavbu britskej jadrovej elektrárne

Nemecká energetická spoločnosť Greenpeace Energy chce na súde napadnúť stavbu britskej jadrovej elektrárne Hinkley Point.

04.03.2015 15:00
debata (5)

Podľa spoločnosti spôsobí výstavba elektrárne, ktorej prevádzku bude finančne podporovať britská vláda, zvýšenie koncovej ceny elektriny pre nemeckých spotrebiteľov.

Elektráreň Hinkley by mala začať prevádzku v roku 2023. Bude mať dva reaktory o celkovom výkone 3,3 gigawattov. Európska komisia vlani schválila, že britská vláda môže výstavbu a prevádzku elektrárne podporovať sumou 16 miliárd libier.

Greenpeace Energy považuje verejnú podporu pre elektráreň za neprípustnú a práve pre ňu sa obracia na súd. „Vysoko podporovaná jadrová elektrina znateľne pokriví konkurenciu v Európe. Bude mať vplyv aj na cenu elektriny na nemeckej burze,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Sönke Tangermann z vedenia Greenpeace Energy.

Elektrina vyrobená v Hinkley Point sa podľa nemeckej spoločnosti vďaka verejnej podpore ľahšie presadí na európskom trhu a spôsobí zníženie burzovej ceny elektriny. Preto vzrastie prirážka, ktorú nemeckí spotrebitelia platia na podporu obnoviteľných zdrojov a ktorá pokrýva rozdiel medzi burzovou a výrobnou cenou „zelenej elektriny“. V dôsledku toho by pre všetkých Nemcov vzrástla koncová cena prúdu.

Greenpeace Energy, ktorá sa zaoberá distribúciou elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov v severnom Nemecku, chce na súde presadiť, aby Európska komisia musela odvolať rozhodnutie o tom, že britská podpora dostavby elektriny je v súlade s právom Únie.

Nemeckí spotrebitelia odvádzajú na podporu obnoviteľných zdrojov 6,17 eurocentov za kilowatthodinu elektriny. Celkom Nemecko v roku 2014 zaplatilo na podpore „zelenej elektriny“ 23,6 miliardy eur, tento rok sa očakáva podobná suma. Podpora obnoviteľných zdrojov takisto vedie k znižovaniu burzovej ceny elektriny, pretože obnoviteľné zdroje vďaka nej uplatnia na trhu aj prúd vyrobený s vyššími nákladmi.

Prípad elektrárne Hinkley Point by mohol otvoriť v EÚ cestu k stavbe ďalších jadrových elektrární, na ktorých budovanie a prevádzky by sa podieľal štát. Bez štátnej pomoci je v súčasnosti stavba jadrových elektrární nevýhodná.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #energia #jadrová elektráreň #Veľká Británia