Merkelová podporila po rokovaní v Európskej komisii dohodu TTIP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu podporila rýchle uzatvorenie obchodnej dohody so Spojenými štátmi známe ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP).

04.03.2015 17:02
TTIP, Belgicko, protest, demonštrácia Foto: ,
Belgickí aktivisti proti TTIP.
debata (30)

Po rokovaní so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom pritom zdôraznila, že pri vyjednávaní je potrebné udržať európske štandardy.

„Chcem byť veľmi jasná, čo sa Nemecka týka: Chceme TTIP,“ vyhlásila nemecká kancelárka. Berlín podľa nej bude podporovať snahu Európskej komisie, aby dohadovanie zmluvy bolo ukončené ešte tento rok. Že EÚ musí trvať na vlastných štandardoch ochrany spotrebiteľov alebo životného prostredia, je podľa nej súčasťou rokovacieho mandátu a nie je potrebné to pripomínať každý deň.

„Nie je rolou Európskej komisie vypredávať európske hodnoty,“ vyhlásil k tomu Juncker. Komisia a jej vyjednávači vraj k rokovaniu pristupujú triezvo a objektívne.

Merkelová pripomenula, že aj summit EÚ vlani v decembri vyzval na rokovanie TTIP, či aspoň zásadných častí tejto zmluvy, do konca roka 2015. Komisia toto zadanie podľa nej bude schopná splniť len s podporou členských krajín EÚ. „Ak je vôľa, cesta na dokončenie rozhovorov sa nájde,“ vyhlásila Merkelová.

Odporcovia zmluvy, ktorí sú vo veľkej miere aj v Nemecku, sa obávajú práve možného vplyvu na vysokú úroveň európskej ochrany spotrebiteľa. Cez snahy komisie zverejňovať, čo sa okolo vyjednávania deje, je príprava TTIP vytrvalo kritizovaná aj pre údajnú nízku transparentnosť.

Nemecká kancelárka pred novinármi ocenila snahu eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej o čo najväčšiu otvorenosť okolo vyjednávania. „Pomáha to rozptýliť určité predsudky,“ myslí si Merkelová.

K otázke často spochybňovaného zahrnutia mechanizmu mimosúdneho urovnávania sporov medzi investormi a štátmi do TTIP kancelárka poznamenala, že Berlínu ide predovšetkým o jasné nastavenie pravidiel. „Je to otázka nájdenia tej správnej rovnováhy,“ poznamenala Merkelová.

Kancelárka sa tiež v Bruseli vyslovila za uzavretie dojednávanej dohody o voľnom obchode so Singapurom i ďalšími partnermi. Podobné zmluvy sú podľa nej veľmi významné pre tvorbu pracovných miest v Európskej únii.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #Berlín #TTIP