MMF si preverí, ako Gréci napĺňajú plán reforiem

Medzinárodný menový fond (MMF) sa chystá sledovať, ako bude grécka vláda napĺňať dohodnutý plán reforiem. Povedala to v stredu šéfka fondu Christine Lagardeová.

04.03.2015 17:33
debata

Európski predstavitelia v stredu opäť odmietli zaoberať sa otázkou nového záchranného plánu pre Grécko, na ktorého potrebu v minulých dňoch znovu upozornil španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos.

„Potrebujeme vidieť v praxi, ako to budú napĺňať,“ povedala Lagardeová k otázke gréckeho plánu reforiem v rozhovore s americkou televíziou MSNBC.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a od Európskej únie a MMF dostalo v dvoch kolách sľúbených celkovo 240 miliárd eur. Druhý záchranný program mal vypršať na konci februára, nová ľavicová vláda sa ale dohodla s eurozónou na jeho predĺžení o štyri mesiace. Atény ale museli predložiť zoznam reforiem, ktoré chcú v tomto období uskutočniť a ustúpiť od niektorých kľúčových populistických sľubov z predvolebnej kampane.

Minister de Guindos v stredu podľa agentúry Reuters opäť vyhlásil, že Grécko sa zrejme do júna, kedy vyprší predĺženie programu, nebude schopné vrátiť na kapitálové trhy pre nové úvery. Bude tak podľa neho potrebovať ďalší podporný balík v sume odhadovanej na 30 miliárd až 50 miliárd eur. Grécky premiér Alexis Tsipras pritom nový záchranný balík pre svoju krajinu odmieta.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že na rokovania o novom záchrannom pláne pre Grécko je príliš skoro a že teraz je potrebné sa zamerať na to, aby Atény uskutočnili dohodnuté opatrenia.

„Je predčasné hovoriť o treťom balíku. To sú špekulácie, ktorým je najlepšie sa vyhnúť,“ povedal Juncker na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Už v pondelok hovorkyňa šéfa Euroskupiny poprela, že by ministri financií eurozóny mali v pláne rokovať o novej pomoci pre Grécko. Hovorca nemeckého ministerstva financií v stredu oznámil, že na nadchádzajúcom stretnutí Euroskupiny sa otázka pomoci pre Grécko preberať nebude.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #eurozóna