Cyprus sľúbil, že uskutoční dohodnuté reformy

Cyprus dodrží reformné kroky, ku ktorým sa zaviazal. Cyperský prezident Nicos Anastasiades to v stredu povedal šéfovi Európskej centrálnej banky (ECB) Mariovi Draghimu. Informovala o tam agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj blízky rokovaniam.

05.03.2015 10:20
debata

Anastasiades prisľúbil, že krajina prijme zákony o insolventnosti. Kľúčová reforma sa týka konfiškovania nehnuteľností v prípade problémov so splácaním úverov na bývanie. Anastasiades je optimistom v tom, že sa krajine podarí urobiť to, čo sa od nej očakáva. Nový zákon by podľa neho mal byť silným nástrojom bánk.

Nedokončené reformy na Cypre v súčasnosti krajine znemožňujú zapojiť sa do programu nákupu dlhopisov, ktorý pripravila ECB a ťažiť z neho. Cyprus podľa dostupných informácií dúfa, že situácia okolo reforiem sa vyrieši počas nasledujúcich týždňov Krajina by tak mohla ECB ponúknuť na kúpu cenné papiere v hodnote 500 mil. eur.

Cyprus v roku 2013 požiadal medzinárodných veriteľov o program pomoci, ktorý krajinu zachránil pred bankrotom. Reštrukturalizácia gréckeho dlhu v roku 2011 znamenala veľké straty pre cyperské banky. Podpora ECB je dôležitá, lebo banka je jedným z trojice inšpektorov, ktorí dohliadajú na program hospodárskych reforiem, ku ktorému sa Cyprus zaviazal. ECB hrá tiež dôležitú úlohu pri financovaní bánk.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Cyprus