Súkromné vlaky dotované štátom majú jazdiť aj do B. Bystrice

Slovensko pripravuje súťaž na prevádzku štátom dotovaných osobných vlakov na ďalšie železničnej trati.

05.03.2015 15:34
debata

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že tender na linku z Bratislavy do Banskej Bystrice plánuje usporiadať už tento rok. Záujem o túto trasu podľa medií predbežne prejavili aj českí súkromní dopravcovia Leo Express a RegioJet, ktorý skúsenosť s dotovanými vlakmi na Slovensku už má.

Prepravu cestujúcich na 230 kilometrov dlhej trase zo slovenskej metropoly do Banskej Bystrice v súčasnosti zabezpečuje štátny dopravca ZSSK Slovensko. Jazda zaberie tri a pol hodiny a vlaky na linke jazdia zvyčajne v dvojhodinovom intervale. Základné cestovné vyjde dospelého pasažiera na približne desať eur.

„Naším zámerom je, aby sme cestujúcim naďalej ponúkali čo najlepšie služby, ktoré štát vyjdú čo najmenej. Konkurenčný boj považujeme za prínos pre cestujúcich,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Monopol ZSSK Slovensko v štátom dotovaných železniciach v krajine padol v roku 2012, keď na regionálnu linku z Bratislavy do sto kilometrov vzdialeného Komárna na juhu Slovenska vstúpil RegioJet. Spoločnosť zo skupiny Student Agency tento rok začala prevádzkovať aj autobusovú linku medzi Bratislavou a Banskou Bystricou.

Železniční dopravcovia na Slovensku v súčasnosti ponúkajú prepravu cestujúcich aj v diaľkovej doprave, a to na vlastné komerčné riziko. Bez dotácií od štátu prevádzkuje Regiojet vlaky na hlavnej trati medzi Bratislavou a Košicami a podobne ako Leo Express tiež na trase z Bratislavy do Košíc.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky