ECB začne nakupovať vládne dlhopisy 9. marca

Európska centrálna banka (ECB) začne svoj nový program nákupov vládnych dlhopisov 9. marca. Dúfa pritom, že napumpovanie nových peňazí do ekonomiky eurozóny podporí jej rast a zvýši infláciu. Vládne dlhopisy bude banka nakupovať prinajmenšom do septembra 2016.

05.03.2015 16:49
debata

„Nákupy cenných papierov verejného sektora denominovaných v eurách na sekundárnych trhoch začíname 9. marca. Zároveň budeme pokračovať v nákupoch cenných papierov krytých aktívami (ABS) a krytých dlhopisov, ktoré sme začali vlani,“ povedal na tlačovej konferencii po zasadaní ECB na Cypre jej šéf Mario Draghi.

Nákupy vládnych dlhopisov sa začínajú v čase, kedy eurozóna prejavuje známky zrýchlenia hospodárskeho rastu a hlavné indikátory spotreby prekonávajú prognózy. Draghi uviedol, že kroky ECB tieto údaje podporia. Banka plánuje na nákupy vládnych dlhopisov, cenných papierov krytých aktívami (ABS) a krytých dlhopisov mesačne vynakladať 60 mld. eur.

Ako informovala Národná banka Slovenska, nákup sa bude týkať obchodovateľných dlhových nástrojov emitovaných ústrednou štátnou správou krajín eurozóny, niektorými agentúrami v eurozóne alebo niektorými medzinárodnými a nadnárodnými inštitúciami so sídlom v eurozóne. Rozšírený program nákupu aktív eurosystému bol oznámený 22. januára tohto roka.

ECB na štvrtkovom zasadaní ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, teda na rekordnom minime. Banka potvrdila svoju hlavnú refinančnú sadzbu vo výške 0,05 %. Jednodňovú depozitnú sadzbu banka potvrdila na úrovni –0,2 % a jednodňovú refinančnú sadzbu ponechala na úrovni 0,3 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna