Ukrajinské devízové rezervy klesli na 11-ročné minimum

Ukrajinské devízové ​​rezervy klesli k 1. marcu na jedenásťročné minimum 5,625 miliardy dolárov z úrovne 6,42 miliardy USD na začiatku februára.

05.03.2015 21:53
debata (46)

Oznámila to vo štvrtok ukrajinská centrálna banka. Za celý minulý rok ukrajinské rezervy pre politickú a ekonomickú krízu spadli o 63 percent na 7,53 miliardy dolárov.

Ukrajinské rezervy v konvertibilných menách a v zlate sa znižovali prakticky každý mesiac minulého roka, ktorý sa začal zvrhnutím prezidenta Viktora Janukovyča a pokračoval ruskou anexiou polostrova Krym a proruským povstaním na východe krajiny. Centrálna banka vydáva peniaze najmä na podporu domácej meny, splácanie dlhov a platby za dovoz plynu.

Medzinárodný menový fond minulý mesiac uzavrel s Ukrajinou predbežnú dohodu o novej finančnej pomoci vo výške 17,5 miliardy dolárov výmenou za hlboké reformy. Kyjev má dostať v rámci celého balíka od fondu, Európskej únie a ďalších krajín v najbližších rokoch celkovo okolo 40 miliárd dolárov.

Vplyv finančnej pomoci od MMF však bude značne závisieť na tom, ako bude vyriešená kríza na východe Ukrajiny, povedala šéfka MMF Christine Lagardeová. „Snažíme sa pomôcť Ukrajine sadou reforiem a masívnou finančnou podporou – ale všetko to bude závisieť na tom, ako sa stabilizuje východ Ukrajiny a ako sa podarí ukončiť konflikt,“ povedala v stredu Lagardeová.

Na otázku o finančnej úlohe Ruska na Ukrajine uviedla, že okolnosti týkajúce sa platieb za dodávky plynu z Ruska na Ukrajinu sa podarilo do značnej miery dostať pod kontrolu. Hospodársky kolaps Ukrajiny by však podľa nej nebol v záujme Ruska, pretože Rusko je dodávateľom a veriteľom Ukrajiny a pretože chce od Ukrajiny dostať zaplatené aj mať splatené dlhy.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina